Bijna helft van alle IC Direct-treinen op HSL vertraagd door werkzaamheden en problemen op spoor

De afgelopen maand was 47 procent van alle IC Direct-treinen op de HSL (Breda-Rotterdam-Amsterdam) vertraagd, meldt het AD. Dat is meer dan de 22 procent uit de eerste helft van 2023. Volgens NS en ProRail komt het door een ‘samenloop van omstandigheden’. Reizigersvereniging Rover eist compensatie: “Alle reden om een gebaar te maken naar reizigers.”

De belangrijkste oorzaak van de vertragingen zijn volgens een woordvoerder van NS op dit moment werkzaamheden bij Rotterdam en Schiphol. Op Rotterdam zijn daardoor bijvoorbeeld veel sporen niet beschikbaar, wat zorgt voor weinig uitwijkmogelijkheden.

Ook geldt er bij Rijpwetering al langere tijd een snelheidsbeperking van 80 km/u, de helft van wat IC Direct-treinen daar normaal gesproken rijden. Deze maand vervalt die beperking. “Dat gaat tussen de drie en vijf minuten schelen”, aldus NS. “Tot slot zal de ICNG steeds beter gaan presteren, zoals we bij alle nieuwe treinen zien.” Die stijgende lijn is zichtbaar, want de punctualiteit van ICNG-treinen lag in oktober op 80 procent.

Gratis kop koffie

Reizigersvereniging Rover vindt de lage punctualiteit onacceptabel. “Een goed geïnformeerde reiziger die een gratis kop koffie en een korting op zijn abonnement krijgt, houdt een beter gevoel aan zijn reis over dan iemand die geen idee heeft waarom hij voor de zoveelste keer het formulier mag invullen om geld terug te vragen bij vertraging”, zegt directeur Freek Bos tegen het AD. NS overweegt een compensatie in elk geval wel: “De wens is bekend, er is echter nog geen besluit over genomen.”

NS en ProRail zijn al langer op de hoogte van de problematiek op de HSL. In 2019 gaf NS reizigers met een IC Direct-abonnement al honderd euro ter compensatie van alle vertragingen door softwareproblematiek in de locomotieven. Ook tuigden beide partijen een speciaal verbeterteam op. Het kabinet trok toen 60 miljoen euro uit om aan de HSL te werken. Het verbeterteam bestaat nog altijd en is volgens NS druk bezig om de prestaties op de HSL op te krikken.

Kinderziektes

De oude IC Direct-treinen worden steeds meer vervangen door ICNG-treinstellen, ook op de diensten naar Brussel. Hoewel die treinen nog kampen met kinderziektes, is de verwachting dat ze beter gaan presteren dan het materieel dat nu de IC Direct-diensten verzorgt.

This post was last modified on 5 december 2023 17:03

Share

Recent Posts

Deze week wordt er gewerkt (met een zachte G) aan het spoor tussen ‘s-Hertogenbosch en Tilburg/Boxtel

Door werkzaamheden bij Vught rijden er van dinsdag 18 juni t/m zondag 23 juni geen…

17 uur terug

Trein Hengelo – Bielefeld valt nog steeds vaak uit

Nog steeds valt de trein vanuit Hengelo naar Bielefeld veel vaker uit dan gemiddeld. Dit…

19 uur terug

Wanprestatie trein Hengelo – Duitsland zorgt voor extra kosten (voor de belastingbetaler)

De treinverbinding tussen Hengelo en het Duitse Bielefeld gaat de belastingbetaler in Overijssel aanzienlijk meer…

20 uur terug

Nog nooit zoveel treinreizigers naar voetbalkampioenschap

Er is nog nooit zoveel treinverkeer naar een internationaal voetbaltoernooi geweest als tijdens het vrijdag…

3 dagen terug

In beeld: Dit zijn de nieuwe ICE-treinen (in 30 foto’s)

Vanaf 15 juni 2024 is het een feit. De oude ICE-treinen zijn vervangen door nieuwe…

3 dagen terug

NS verwelkomt nieuwe ICE-treinen op de route Amsterdam – Frankfurt

Zaterdag heeft NS-directeur Heike Luiten officieel de nieuwe ICE 3neo in Nederland verwelkomd. De treinen…

3 dagen terug