fbpx

Boek over koninklijke wachtkamers in Europa

15 dec 2013 11:59

De Nederlandse Spoorwegen hebben een boek gemaakt, genaamd ‘Koninklijke wachtkamers’. Het naslagwerk biedt een kijkje achter de schermen van deze monumenten die zelden voor het publiek te bezoeken zijn geweest. Lezers worden meegenomen op een Europese reis door de tijd door middel van fraaie foto’s van Martin Kers, achtergrondverhalen rondom de voormalige koninklijke gebruikers en de plannen voor de toekomst.

Het boek van 360 pagina’s opent de deuren van 31 wachtkamers in 15 Europese landen. Van Berlijn en Moskou tot Parijs en Amsterdam. Iedere wachtkamer heeft zijn eigen unieke geschiedenis en interieur, dat op prachtige wijze in beeld is gebracht in het boek. De inhoud is mede geplaatst tegen de context van de geschiedenis van de Europese landen met hun wijdvertakte vorstendommen.

Vanaf de oprichting in 1837 onderhoudt NS een nauwe band met het Koningshuis. Zo stelde Willem I zich met zijn persoonlijk vermogen garant voor de aanleg van spoorwegnetwerk in Nederland. Omdat vorsten in Europa door de eeuwen heen graag en regelmatig gebruik maakte van het spoor, werden in de stationsgebouwen van een aantal steden speciale ingangen en koninklijke wachtkamers ingericht. Veel van de koninklijke wachtkamers in Europa bestaan nog. Sommige hebben hun oorspronkelijke functie behouden, andere kregen een nieuwe rol. 

Foto: Koninklijke wachtkamer Amsterdam Centraal – fotograaf Martin Kers.