fbpx

Calamiteitenoefening Betuweroute geslaagd

02 nov 2013 17:29

Zaterdag heeft een calamiteitenoefening plaatsgevonden op de Betuweroute ter hoogte van Gorinchem. Voor deze oefening is een incident met een trein met gevaarlijke stoffen geënsceneerd. Hier waren bijna 180 deelnemers vanuit diverse hulpverleningsdiensten aanwezig.

Naast het oefenen van de brandweer Zuid-Holland-Zuid en Gelderland-Zuid werd vandaag ook de incidentenbestrijding van de spoorsector zelf getraind. De oefening is voor alle betrokkenen nuttig geweest en heeft diverse leer- en verbeterpunten opgeleverd. 

De oefening komt voort uit afspraken die gemaakt zijn bij de aanleg van de Betuweroute. Destijds hebben de gemeenten aangegeven zekerheid te willen hebben dat alle voorzieningen ook daadwerkelijk bruikbaar zouden blijven. Daarom is er jaarlijks een oefening. 

In het oefenscenario zag de machinist van de trein rookvorming en besloot hij de trein stil te zetten. Tijdens een verkenning zag hij rook en vuur. Hierop nam hij direct contact op met de verkeersleiding. Verdere alarmering volgde waarop de brandweer met een groot aantal eenheden is uitgerukt. Eén van de doelen was het oefenen met het koelen van een ketelwagon.

Bron foto: Brandweer Zuid Holland Zuid