fbpx

Chaos op spoor rond Brussel

19 okt 2010 17:56

Door een blokkade van de sporen in het station Brussel-Zuid in België, is het hele spits-treinverkeer rondom dat station in de soep gelopen. Treinen in het hele land hebben vertraging.

Na de algehele staking van gisteren, werd het geduld van de pendelaars in België nogmaals op de proef gesteld. Vanaf drie tot vijf uur werden de sporen van het belangrijkste station van het land, Brussel-Zuid, geblokkeerd door actievoerders.

Reden
De sporen werden geblokkeerd door acties van de spoorvakbond van de machinisten, het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB). De machinisten willen dat de invoering van het nieuwe beveiligingssysteem te langzaam gaat, en ze willen sowieso het Europese algemene beveiligingssysteem. Tussen drie uur en half vijf werden de sporen geblokkeerd.

Geen trein op tijd
Dat zorgde ervoor dat er vanaf drie uur tot ongeveer half vijf geen trein op tijd vertrokken is. Een behoorlijk aantal treinen maakte rechtsomkeert in stations vóór Brussel. De vertragingen van de treinen in Brussel zorgde voor vertragingen door het hele land heen. Ook een aantal internationale treinen liepen vertragingen op, gemiddeld een halfuur. Infrabel, de spoorinfrastructuurbeheerder van het Belgische spoorwegnet, verwacht dat de situatie rond zeven uur ´s avonds weer normaal is.

Auto
Omdat vele forensen wilde voorkomen in de avond niet naar huis te kunnen komen met de trein, zijn deze met de auto naar het werk gegaan. Hierdoor stond er in de ochtendspits liefst 430 kilometer file, tweemaal zoveel als op een normale dinsdagochtend. De situatie werd verslechterd door behoorlijke regenbuien.