fbpx

Coalitie twijfelt aan duurder treinkaartje spits

 De VVD ziet "vooralsnog´´ niets in het plan om het treinkaartje in de spits duurder te maken. "Dat is een klap in het gezicht van de treinreiziger die al in overvolle treinen zit´´, zo reageerde woensdag het Tweede Kamerlid Betty de Boer van de regeringspartij. Ook coalitiepartner PvdA lijkt nog niet overtuigd. Tweede Kamerlid Duco Hoogland: "Als het autogebruik daardoor toeneemt, vraag ik me af of het een goed idee is.´´

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wil het kaartje in de spits maximaal 10 procent duurder laten worden, mits het prijskaartje in de daluren 12 procent goedkoper wordt. Dat staat in de voorwaarden van het contract dat ze voor de komende 10 jaar met de NS wil afsluiten.

Er moet gekeken worden naar  "prikkels´´ om mensen in de spits uit de trein te krijgen, meent De Boer. Het "klakkeloos´´ verhogen van de prijs van het kaartje is niet de oplossing. NS zou volgens het Kamerlid met scholen moeten gaan praten over de lestijden en met werkgevers over werktijden. Verder zou de NS kunnen overwegen om meer korting te geven in de daluren.

Hoogland vindt het wel een goed plan als de trein overdag goedkoper zou worden. "Het is een goede reden om de auto te laten staan.´´ Hij is verder blij dat NS zegt dat de reiziger centraal komt de staan.

(c) ANP