fbpx

Compensatieregeling voor treinreizigers nu Europees geregeld

 (Novum/AP/Treinreiziger.nl) – Door nieuwe wetgeving van de Europese Unie kunnen treinreizigers in Europa compensatie eisen voor verloren baggage of vertragingen. De nieuwe wetgeving is donderdag in werking getreden.

Reizigers kunnen een kwart van de prijs van hun treinkaartje terugkrijgen als een trein tussen de zestig minuten en twee uur vertraging heeft opgelopen. Voor vertragingen van meer dan twee uur wordt de helft van de prijs vergoed. In Nederland begint de NS in de meeste gevallen met het betalen van vergoedingen als een trein meer dan dertig minuten vertraging heeft.

Op veel punten voldoet de Nederlandse regeling "Geld terug bij Vertraging" al aan de Europese voorschriften. Nieuw is dat reizigers met meer dan zestig minuten straks kunnen terugreizen naar het beginstation en heel het treinticket vergoed kunnen krijgen.

Voor verloren baggage kan tot 1285 euro per stuk worden geëist. Daarnaast hebben invalide reizigers het recht hulp te eisen bij het in- en uitstappen van de treinen.

Familieleden van mensen die bij treinongelukken om het leven zijn gekomen hebben recht op een directe vergoeding van 21 duizend euro, nog voor andere vormen van compensatie beschikbaar komen.

Jaarlijks reizen zo´n acht miljard mensen in Europa per trein.