fbpx

Connexxion: alle bussen minimaal 5 procent zuiniger

11 okt 2013 13:14

Connexxion is onder de naam Rij Wijzer begonnen met een programma voor brandstofbesparing, schadereductie en besparing op onderhoud. Het vervoersbedrijf wil het verbruik van brandstof van haar bussen in een jaar tijd met minimaal 5 procent terugdringen. Daarbij gaat het om enkele miljoenen liters brandstof.

Bij de dieselvoertuigen ontstaat hierdoor tevens een aanzienlijke vermindering van de uitstoot van CO2. De besparingsmodule is ontwikkeld door Sycada.Green uit Amsterdam. In totaal 1355 bussen van Connexxion en haar dochter Hermes zijn voorzien van een klein meetinstrument waarop elke chauffeur kan aflezen of hij zuiniger rijdt dan voorheen. Het betreft niet alleen de bussen die op diesel rijden, maar ook de schone gasbussen in het gebied Arnhem-Nijmegen, in Zeeland en in Haarlem en omgeving. Via een speciale interne website kan elke chauffeur zijn bezuinigingen (ook thuis) bijhouden.

Onder meer bij het optrekken en afremmen worden er aanwijzingen over het rijgedrag naar de chauffeur gestuurd. Hij ziet deze in de vorm van kleine led’s op zijn dashboard. Daarnaast meet het instrument het brandstofverbruik van de bus.

Elke chauffeur kan in aanmerking komen voor een persoonlijke bonus. De hoogte daarvan is afhankelijk van de mate van besparing die hij of zij heeft bereikt. Onderdeel van het programma Rij Wijzer is Het Nieuwe Rijden. Iedere buschauffeur heeft daarvoor een training gevolgd. Het Nieuwe Rijden en de module voor brandstofbesparing moeten ertoe leiden dat de buschauffeurs niet alleen veel brandstof besparen, maar dat tevens het rijcomfort voor de passagiers verder wordt vergroot. 

De eerste ervaringen zijn positief. De meeste chauffeurs merken dat zij zuiniger rijden dan voorheen: minder snel optrekken, eerder de bus laten uitrollen bij de nadering van een halte of verkeerslicht, minder snel een bocht nemen en dergelijke.