fbpx

Connexxion neemt met strekste man hybridebus in gebruik

07 sep 2009 10:47

Gedeputeerde Asje van Dijk van Zuid-Holland heeft vrijdagmiddag eigenhandig de eerste hybridebus in gebruik genomen. Daarmee maakte zij de weg vrij voor in totaal vier bussen die worden aangedreven door een schone dieselmotor en een elektromotor. In het eerste kwartaal 2010 wordt de vloot met nog eens twintig bussen uitgebreid. De aanschaf van de milieuvriendelijke bussen is mede tot stand gekomen door subsidies van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en de provincie Zuid-Holland.

Staatsecretaris Huizinga moest helaas verstek laten gaan vanwege het kabinetsberaad. Daarop kroop gedeputeerde Van Dijk hoogstpersoonlijk achter het stuur toen de sterkste man van Nederland, Simon Sulaiman, de eerste bus met eigen spierkracht verplaatste. Wel liet staatssecretaris Huizinga weten heel blij te zijn dat de eerste hybridebussen vandaag in het Groene Hart zijn gaan rijden : “Daarmee gaan wij dus vlot op weg om de ambitie van ‘alle bussen in Nederland schoon en stil’ in 2020 te halen. We zijn nu bezig met het ontwikkelen van een toekomstvisie voor het regionaal OV; dit initiatief gaan we daarin zeker meenemen” Het project is één van de zes projecten uit het programma ‘Innovatieve Concessies’ van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Asje van Dijk, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, gaf het sein aan Simon Sulaiman om zijn krachtinspanning te starten. “In het coalitie-akkoord hebben wij afgesproken dat we onze inwoners schone lucht willen laten inademen. Als opdrachtgever van het Openbaar Vervoer zijn wij in de gelegenheid om de bussen stiller, schoner en zuiniger te laten rijden. Daarvoor hebben wij 2,6 miljoen euro ter beschikking gesteld aan dit project”

Connexxion is op dit moment de vervoerder in de steden Alphen a/d Rijn, Gouda en Leiden, waar de bussen worden ingezet. Bruno Bruins, lid van de Raad van Bestuur van Connexxion: “Wij willen graag bijdragen aan een duurzame samenleving. Wij hebben al vele projecten uitgevoerd om voertuigen milieuvriendelijker te laten rijden zoals aardgas, waterstof, hybride en biogas. Dit is weer een volgende stap”.

Op de foto is Simon Sulaiman in actie bij het trekken van de eerste hybridebus. Fotograaf: Sandra Zeilstra