fbpx

De zomerdienstregeling begint weer

11 jul 2009 18:50

In het Openbaar Vervoer moeten reizigers deze zomer rekening houden met lagere frequenties. Zowel bussen als treinen rijden in diverse regio´s minder vaak. Omdat tijdens de vakantie minder mensen – met name in de spits – met het Openbaar Vervoer reizen, passen veel vervoerders in de zomer de dienstregeling aan.

Tot 2001 kende NS geen zomerdienstregeling, maar introduceerde deze noodgedwongen. Door een tekort aan personeel en materieel moest NS in 2001 haar dienstregeling met alle spoed aanpassen. Nadat het personeelstekort werd opgelost en er weer voldoende treinen waren gingen de treinen buiten de vakanties weer normaal te rijden, maar besloot NS in vakanties een aangepaste dienstregeling te handhaven. Met name speciale spitstreinen rijden in de zomer niet. In de zomer gaan veel forenzen op vakantie waardoor er minder mensen reizen met de trein. Op www.ns.nl zijn alle treintijden te vinden.

In de rest van het Openbaar Vervoer kent men al een zomerdienstregeling voor 2001. Veel vervoerders passen hun frequentie in de zomer enigsinds aan. Meestal niet op alle lijnen. Vervoerders publiceren vaak informatie op hun website over aanpassingen in de dienstregeling. In een enkele regio rijden er zomers juist extra bussen. Het gaat dan vooral om strandbussen die mensen bij mooi weer naar het strand moeten brengen.

Niet alleen de aanpassingen van de dienstregeling verschillen per vervoerder, ook de periode waarin de zomerdienstregeling geldig is. De periode hangt vaak samen met de schoolvakantie van de regio waar de vervoerder rijdt.