fbpx
Foto: Dave van Hattem

Den Bosch tussen 27 maart en 16 april moeilijk per trein bereikbaar

Treinreizigers moeten voor de tweede keer binnen een jaar rekening houden met veel hinder door werk op station Den Bosch. Vanaf donderdag is het treinverkeer gedurende 3 weken aangepast en rijden er nauwelijks tot geen treinen richting Tilburg en Eindhoven. Een paar dagen lang rijden er zelfs helemaal geen treinen van en naar Den Bosch.

ProRail gaat het spoor aan de zuidkant van station Den Bosch volledig vernieuwen. De komende weken worden 26 wissels verwijderd. Daarnaast worden de bovenleiding, 5 kilometer spoorstaaf en 4000 dwarsliggers vernieuwd. De vernieuwing vindt plaats van 27 maart t/m 16 april en heeft zeer ingrijpende gevolgen voor het treinverkeer. Vorig jaar waren er ook al zeer ingrijpende werkzaamheden.

Noodzakelijk
Vorig jaar werd er in vakantietijd gewerkt aan de noordkant van het station. Er reden twee weken geen treinen vanuit Den Bosch richting Utrecht en Nijmegen. NS adviseerde destijds om Den Bosch te mijden. "Dat kunnen we van de forens bijna niet vragen. Ga alleen op pad als het echt noodzakelijk is en plan je reis goed´´, adviseert NS-regiodirecteur Jeroen Alting von Geusau deze keer.

Geen treinverkeer
Donderdag zullen overdag nog alle treinen rijden, maar in de avonduren begint de hinder. Er rijden dan geen Sprinters naar Boxtel en Oss (en visa versa) en daarnaast rijden er twee in plaats van vier intercity´s tussen Utrecht en Eindhoven. Vanaf zondag (30 maart) morgen zullen er helemaal geen treinen meer rijden richting Boxtel (en dus ook niet richting Eindhoven) en Tilburg. Dat blijft zo tot donderdag 17 april. Dan moet het treinverkeer weer normaal hervat worden. De dagen voor 17 april (maandag 14 t/m woensdag 16 april) rijden er in de late avond helemaal geen treinen van en naar Den Bosch. 

150 bussen
Reizigers Utrecht – Eindhoven moeten gedurende de ingrijpende werkzaamheden de trein in Den Bosch verlaten. Ze worden dan verder vervoerd per snelbus naar Boxtel, vanwaar weer intercity´s rijden. Volgens NS worden er tijdens de spoorwerkzaamheden in totaal 150 bussen ingezet. 

4500 reizigers per uur
In de spits moeten ongeveer 4500 reizigers per uur met de bus worden vervoerd. De weg aan de achterkant van het station in Den Bosch gaat dicht voor het normale verkeer om plaats te bieden aan de bussen.

Spoorboekloos rijden
Het werk gaat dag en nacht door. "Het is logisch dat de reiziger last gaat krijgen maar er komt iets beters voor terug´´, aldus NS. Treinen kunnen het station na de verbouwing met hogere snelheid naderen. Door de spoorvernieuwing zijn treinen bovendien minder van elkaar afhankelijk en neemt de capaciteit toe. Die capaciteit is nodig om het spoorboekloos rijden mogelijk te maken. Als het spoorboekloos rijden wordt doorgevoerd gaan er zes intercity´s per uur rijden richting Eindhoven en Utrecht. Dat zijn er nu nog vier. NS en ProRail hebben voorgesteld om spoorboekloos rijden rond Den Bosch per 2017 door te voeren.

Sporen2014.nl
Dave van Hattem heeft een speciale website ingericht over de ingrijpende werkzaamheden: Sporen2014.nl. Volgens de initiatiefnemer is de informatie voorziening via de websites van NS en ProRail versnipperd en is hij mede daarom de website gestart. Op de website staan ook veel foto´s van de werkzaamheden. Ook de foto´s bij dit artikel zijn van Dave van Hattem en zijn gemaakt tijdens de vorige werkzaamheden.

Overzicht werkzaamheden

Periode Gevolgen Vervangend vervoer
Do 27-03 19:00u tot za 29-03 22:35u – 2x p/u IC Utrecht – Eindhoven in plaats van 4x p/u
– Geen sprinters Den Bosch – Boxtel
– Geen sprinters Den Bosch – Oss
Rijdende intercity´s worden versterkt.
Stopbussen vervangen Sprinters.
Za 29-03 22:35u tot zo 30-03 07:35u Geen treinverkeer van en naar Den Bosch Er worden bussen ingezet in alle richtingen.
Zo 30-03 7:35uu tot do 17-04 05:00u Geen treinverkeer Den Bosch – Boxtel en Den Bosch – Tilburg. Er rijden stop- en snelbussen Den Bosch – Boxtel en bussen Den Bosch – Tilburg
Ma 14-04 tot 16-04 tussen 23:30u en 5:30u Geen treinverkeer van en naar Den Bosch Er worden bussen ingezet in alle richtingen.