fbpx

Den Haag HS op de schop

28 jan 2014 16:12

Station Den Haag Hollands Spoor (HS) wordt verbouwd. De tunnel van de stationshal naar de perrons, die nu doodloopt, wordt doorgetrokken naar de achterkant van het station. Daar staan de Haagse Hogeschool en een paar grote kantoorgebouwen.

Het werk kost 16 miljoen euro en moet in 2017 klaar zijn. Bij de nieuwe ingang komt plek voor 2500 fietsen. Ook komen er zes tot acht winkels.

NS, spoorbeheerder ProRail en de gemeente Den Haag hebben de plannen dinsdag gepresenteerd in de wachtruimte van het station. "Den Haag HS is een iconisch gebouw van bijna 125 jaar oud. Net als een stad is een station nooit klaar", zei Jaap Reijnders van NS Stations bij de presentatie. ProRail noemt de nieuwe situatie "een station met twee voordeuren´´.

Tijdens de bouw kunnen de treinen gewoon blijven rijden. "We bouwen waar nu geen reizigers komen. Dat is een voordeel´´, aldus Reijnders.

Hollands Spoor is één van de grotere stations van Nederland. Elke dag stappen er ongeveer 45.000 mensen in en uit. Het stationsgebouw komt uit 1891. Den Haag HS is het oudste station van Den Haag en heeft als één van de weinige stations een koninklijke wachtruimte.  Het station kreeg in 2010 al een grondige renovatie van het monumentale perrongebouw.

(c) Treinreiziger.nl / ANP. Foto: Wikipedia