fbpx

Dijksma maakt definitief 250 miljoen vrij voor Schiphol

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu maakt maximaal 250 miljoen euro vrij voor de verbouwing van station Schiphol Airport. Dat geld komt uit het budget bestemd voor het nieuwe spoorbeveiligingssysteem ERTMS, schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma dinsdag aan de Kamer.

Kabinet, NS, Schiphol en de regio Amsterdam willen tot 600 miljoen euro uitgeven om de bereikbaarheid van de nationale luchthaven te verbeteren. Eind 2017, begin 2018 wordt duidelijk hoe het plan van aanpak er precies gaat uitzien. Daarna valt een definitief besluit over het te investeren bedrag.

Voor ERTMS is tot 2028 in totaal 2,6 miljard euro beschikbaar. Door de invoering van ERTMS moet zowel de capaciteit op het spoor als de veiligheid verhoogd worden. Eerder maakte Dijksma al bekend dat ze meer tijd wil nemen voor de invoering van ERTMS. Niet alleen Nederland heeft moeite met de uitrol van ERTMS, ook in Europa gaat het langzamer en moeizamer dan de bedoeling was. In 2016 zullen de lidstaten en de Europese Commissie de planning voor de uitrol tot 2030 opnieuw bespreken. De vertraging in Europa grijpt Dijksma aan om ook in Nederland rustiger aan te doen. "Ik vind het van belang dat de uitrol in Nederland in de pas blijft lopen met de ons omringende landen," schreef Dijksma in januari aan de Tweede Kamer.

De vertraging komt het kabinet goed uit: Schiphol is een steeds groter knooppunt aan het worden, maar er is geen geld om het probleem aan te pakken. Nu het ERTMS-project vertraging oploopt, is besloten om het geld niet op de plank te laten liggen, maar te gebruiken om te investeren in het spoor rond Schiphol. Daardoor moet het station in staat blijven om de reizigersstroom aan te kunnen. Dijksma wil overigens alleen investeren als ook NS, de regio en/of ProRail geld willen bijleggen.