fbpx

Dubbel opstaptarief op het spoor opgelost

20 mrt 2013 11:56

Vanaf 20 maart is het dubbel opstaptarief voor de twee resterende groepen reizigers opgelost; voor reizigers met een Studentenreisproduct en reizigers die overstappen op de stations Leeuwarden, Groningen, Groningen Europapark en Zwolle. Toch kan een reis met de OV-chipkaart nog steeds duurder uitvallen dan een reis met een papieren treinkaartje.

Daarom is op aandringen van Arriva, Veolia, Connexxion en Syntus het papieren treinkaartje met korting nog niet afgeschaft. Dat was aanvankelijk wel de bedoeling. De regionale vervoerders maakten echter bezwaar, omdat de gevolgen voor de reiziger onvoldoende in beeld waren gebracht.

Lange reizen duurder
Bij het papieren treinkaartje geldt voor alle vervoerders hetzelfde tariefsysteem, met een maximumtarief voor lange reizen. Voor reizen met de OV-chipkaart ontbreekt er een landelijk tariefsysteem. NS hanteert hetzelfde tarief als bij het papieren treinkaartje, maar op regionale spoorlijnen gelden andere tarieven. Daardoor kan het gebeuren dat een klant bij NS eerst het maximale tarief betaalt en vervolgens bij een andere vervoerder op een regionale spoorlijn opnieuw moet gaan betalen voor elke afgelegde kilometer. 

Tijdelijk voordeel voor studenten
Het vervallen van het dubbele opstaptarief heeft voor studenten tijdelijk een extra voordeel. Studenten die reizen met een Studentenreisproduct betalen in de periode dat ze met korting reizen tijdelijk geen opstaptarief als zij overstappen van trein naar bus, tram of metro bij de vervoerders GVB, RET en HTM en Connexxion. Bij de genoemde vervoerders moet de software nog worden aangepast, wat naar verwachting een aantal maanden in beslag neemt. Na de aanpassing betalen studenten gewoon weer het reguliere opstaptarief bij het overstappen naar de genoemde stads- en streekvervoerders, net zoals de andere reizigers.

Foto: Kialna Photography