fbpx
Foto: Sanne van Galen / Rover

Eenmalige OV-chipkaart Trein

07 jan 2017 15:49

De eenmalige OV-chipkaart is de vervanger van het papieren treinkaartje. De eenmalige OV-chipkaart lijkt op veel vlakken ook op het verdwenen papieren treinkaartje. Het verschil is alleen dat je nu ook moet in- en uitchecken en dat het treinkaartje een euro duurder is geworden.

De nadelen van de eenmalige OV-chipkaart

  • Het is duurder, je betaalt een toeslag van 1 euro
  • Je riskeert een boete als je vergeet in- en uit te checken
  • Er is vrijwel altijd een (goedkoper) alternatief. Zie overzicht alle treinkaartjes.

Op de wegwerp-OV-chipkaart staat het traject, de datum en de klasse waarvoor het treinkaartje geldig is. Het kaartje is echter alleen geldig indien je in- en uitcheckt. Doe je dat niet, dan loop je toch nog het risico dat je een boete krijgt.

Toeslag per treinkaartje
NS en andere vervoerders hebben besloten 1 euro toeslag te rekenen boven de normale tarieven voor een eenmalige OV-chipkaart. Die toeslag is per kaartje. Reis je niet op dezelfde dag heen en weer, dan moet je twee enkele reizen kopen, en dus twee keer een toeslag betalen. Ook als je met meerdere reizigers reist, betaal je de toeslag meerdere keren. Er is geen duidelijke uitleg waarom de toeslag 1 euro betreft. Zie ook: veranderingen Treinreizen na 9 juli (2014).

Uitzonderingen
Bij de NS-kaartautomaat kan je ook een eenmalige OV-chipkaart kopen voor kinderen (Railrunner). Hier betaal je geen toeslag voor. Ook is er een treinkaartje voor de fiets en hond zonder toeslag beschikbaar. Bij een toeslag voor Intercity Direct hoeft u eveneens geen euro extra te betalen.

Papieren treinkaartje met korting
De wegwerp OV-chipkaart is er alleen in voltarief. Er is geen vervanger gekomen voor het papieren treinkaartje met korting. Wie recht heeft op 40% korting – bijvoorbeeld vanwege Samenreiskorting of omdat je een voordeelurenabonnement hebt – moet reizen met de OV-chipkaart en minimaal 10 euro saldo op de kaart zetten. Volgens staatssecretaris Mansveld zou een wegwerpkaartje met korting verwarrend zijn.

E-ticket zonder toeslag
Wil je de toeslag op de eenmalige OV-chipkaart ontlopen? Dan kan je beter een e-ticket voor de trein kopen. Dan betaal je evenveel (of minder) als bij de OV-chipkaart. Alleen als je recht hebt op 40% korting kan je geen e-ticket kopen. NS heeft ervoor gekozen die service niet aan te bieden, uit angst dat te veel mensen zouden kiezen voor het e-ticket.

Goedkope dagkaart
Ook een alternatief kan zijn is een goedkope dagkaart. Bekijk hier alle kortingsacties voor de trein. Op zoek naar een actie van een specifieke aanbieder? Kijk dan bij de tag Kruidvat treinkaartjes, AH Dagkaart, goedkope Blokker treinkaartjes en dergelijke. Ook kan je kijken bij de Spoordeelwinkel van NS.

Zo ziet de eenmalige ov-chipkaart eruit. Bijna hetzelfde als het papieren treinkaartje.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Meex Wilma Meier
6 jaren geleden

Een van onze medewerkers reist met een treinkaartje met 1 euro toeslag. Wat kunnen we
als bedrijf beter doen om deze toeslag te voorkomen.
Hij mag door ziekte nog geen autorijden.
Dit is tijdelijk

Treinreiziger.nl (Hildebrand)
6 jaren geleden
Antwoord aan  Meex Wilma Meier

Bij een wegwerpkaartje moet er inderdaad een euro toeslag betaald worden. Bij een e-ticket / mobiel ticket geldt die toeslag niet. En het is te voorkomen door een ov-chipkaart (a 7,50 euro) te kopen en dan op saldo te reizen. Als er een langere periode dagelijks met de trein gereisd wordt, kan een maandabonnement misschien wel een betere optie zijn.

Pater brianostro
6 jaren geleden

schandalig ! helemaal klaar hiermee !!