fbpx
Foto: HTM

Eerste groene gasbus voor HTM

14 dec 2009 15:22

Vandaag, maandag 14 december, heeft wethouder Peter Smit (Milieu) namens het Klimaatfonds Den Haag de eerste groene gasbus van HTM onthuld. Peter Smit: “Dit is een zeer belangrijke stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot in Den Haag. De complete busvloot van HTM gaat over op groen gas. Daarmee reduceren we de komende twee jaar circa 16.000 ton CO2.”

Het Klimaatfonds zorgt via CNG Net en Essent voor de levering van 9 miljoen m3 groen gas aan HTM. Dit is voldoende voor ruim twee jaar verbruik van de HTM-aardgasbussen. Dirk le Clercq, algemeen directeur van HTM: ‘Dit is uniek. HTM wordt hiermee het eerste CO2-neutrale vervoerbedrijf van de wereld. Het Klimaatfonds, de gemeente Den Haag en HTM zetten hiermee een stap van ongekende betekenis, waarop we ontzettend trots zijn.’

Groen gas wordt gemaakt door de vergisting van biomassa (GFT, mest) of komt vrij bij waterzuivering. Na zuivering wordt het opgewaardeerd tot Slochteren aardgaskwaliteit en ingevoed op het bestaande aardgasnet.
Het rijden op groen gas is CO2-neutraal en levert een belangrijke bijdrage aan het streven naar een klimaatneutraal Den Haag in 2050.

Nieuwe busvloot
De busvloot van HTM bestaat in 2011 helemaal uit aardgasbussen. Dit jaar zijn al 45 bussen vervangen. Begin 2011 moeten alle 135 bussen op aardgas rijden. De keuze voor aardgas is een keuze voor het meest duurzame openbaar vervoer. Het heeft een positief effect op de luchtkwaliteit, omdat een aardgasbus minder roetdeeltjes en stikstofdioxide uitstoot dan een dieselbus. Bovendien zijn de motoren stiller.
De nieuwe bussen zijn niet alleen stiller en schoner, ze beschikken ook over een beeldscherm voor reizigersinformatie. Er is meer beenruimte en de bus is achterin voorzien van een ‘sociale opstelling’, die door de haakse opstelling de rust in het voertuig bevordert.
De opvallende bult op het dak van de bussen is voor de gastanks.