fbpx

Eerste van ruim 100 FLIRT treinen in Nederland

04 dec 2015 11:13

Donderdag is de eerste FLIRT-trein, gemaakt door de Zwitserse fabrikant Stadler, in Nederland aangekomen. De komende periode zullen de FLIRT-treinen langzaam maar zeker een gemeen goed worden in Nederland. NS-dochter Abellio heeft de premieur met het eerste treinstel voor de Nederlandse markt. In totaal komen er 124 treinstellen van dit type naar Nederland.

Abellio heeft er zes besteld voor de treindienst Gouda – Alphen a/d Rijn. De nieuwe treinen zullen daar vanaf december 2016 te zien zijn. Dan wordt ook de frequentie opgehoogd van 2x naar 4x per uur. De zes treinstellen zullen in de huisstijl zijn van R-net. Abellio heeft verder ook nog eens 7 treinstellen besteld die vanaf 2017 te zien zullen zijn tussen Arnhem en Düsseldorf.

Abellio is niet de enige die de FLIRT-treinen hebben besteld. Ook Arriva, NS en Syntus hebben bij de Zwitserse treinfabrikant treinstellen besteld voor de Nederlandse markt. Bij NS gaat het om 58 treinen die de vervoerder zonder aanbesteding met spoed heeft besteld, om zo het materieeltekort te kunnen oplossen. Die treinen komen komend jaar uit de fabriek en moeten eveneens per december 2016 in de dienstregeling te zien zijn. De treinen leveren in totaal 10.000 zitplaatsen. Ter vergelijking, dit jaar verdwijnen er 5.000 zitplaatsen door het ter zijde stellen van de Mat ´64-treinen.


De FLIRT zullen in Limburg deze huisstijl krijgen

De Zwitserse treinbouwer heeft het maar druk met de Nederlandse markt, want ook DB-dochter Arriva heeft 36 treinen besteld. Die zullen in Limburg ingezet worden, waar Arriva dankzij de fraude van Abellio de aanbesteding won. Een deel van de treinen zal ook geschikt zijn voor het Duitse en Belgische spoor. Arriva mag de treinen in Limburg eveneens laten rijden per december volgend jaar, al zullen niet alle nieuwe treinen direct geleverd worden. 


Ook Syntus heeft FLIRT-treinstellen besteld.

Syntus is de laatste Nederlandse vervoerder die FLIRT-treinen heeft besteld. Om precies te zijn: 17 stuks. Die treinen zullen per dienstregeling 2018 ingezet gaan worden. Dan neemt Syntus het treinvervoer van NS over tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede.

De FLIRT-treinen mogen dan in Nederland een nieuwe verschijning zijn, in het buitenland zijn ze al lang gemeengoed. In totaal heeft Stadler straks meer dan 1.000 FLIRT-treinen gemaakt voor verschillende spoorbedrijven in Europa. Tot nu was Stadler in Nederland vooral bekend van de zogenoemde GTW-treinstellen, bij Arriva beter bekend als Spurt-treinen.

Foto bovenaan artikel is gemaakt door (c) Koen Brouwer.


Overzicht van de bestelde FLIRT-treinen voor de Nederlandse markt.

  • 6 Abellio FLIRT-treinen in RNET huisstijl voor de treindienst Gouda – Alphen a/d Rijn.
  • 7 Abellio FLIRT-treinstellen voor de treindienst Arnhem – Düsseldorf
  • 58 treinstellen voor NS, die dienst gaan doen als Sprinter en ingezet kunnen worden in heel Nederland
  • 36 Arriva FLIRT-treinen voor de diverse trajecten in Limburg
  • 17 Syntus treinstellen voor Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede