fbpx

Enkelvoudig in- uitchecken maakbaar maar moeilijk te realiseren

11 jul 2013 18:52

Reizigersorganisaties pleiten er al jaren voor: enkelvoudig in- en uitchecken met de OV-chipkaart, in plaats van per treinvervoerder. Volgens de Commissie Meijdam is het technisch maakbaar. Toch zal het in de praktijk lastig worden om te realiseren, zo schrijft de commissie in een donderdag openbaar gemaakt rapport.

Bij enkelvoudig in- en uitchecken moeten er per traject vaste tarieven gelden, ongeacht de vervoerder. En dat is een probleem, want op steeds meer trajecten rijden meerdere vervoerders met ieder hun eigen tarieven.

Drie jaar
Bovendien is een goede samenwerking tussen verschillende vervoerders vereist, ook iets wat lastig ligt. Meijdam stelt dat de invoering van een overkoepelend systeem dat nodig is zo´n drie jaar in beslag neemt.

Goed opletten
In de huidige situatie moeten reizigers goed opletten of ze bij de juiste paal in- en uitchecken. Mocht een reiziger de fout in gaan, dan kan hij daardoor geld verliezen dat alleen met tijdrovende procedures valt terug te vragen. Dat kan beter, erkent Meijdam. 

Wegwerp ov-chipkaart
Daarvoor stelt de commissie een aantal maatregelen voor om overstappen te vergemakkelijken. Zo moeten vervoersbedrijven het reizigers mogelijk maken om een reis op de OV-chipkaart te laden waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende vervoerders. Ook wordt een papieren chipkaart geïntroduceerd die eenmalig kan worden gebruikt bij een vervoerder naar keuze. Dergelijke wegwerp ov-chipkaarten bestaan al voor de bus, tram en metro.

Meer onderzoek
Meijdam pleit ervoor dat die maatregelen op de korte termijn genomen worden. 
Het effect van de maatregelen moet dan een jaar na invoering geëvalueerd met de betrokken consumentenorganisaties. Het Nationaal Beraad Openbaar Vervoer (NOVB) onderzoekt vervolgens in hoeverre een overkoepelend in- en uitchecksysteem nog nodig is. 

Eind 2012
Het adviesrapport van Meijdam blijkt al eind 2012 te zijn opgesteld. Echter pas nu heeft Mansveld het rapport naar de Kamer gestuurd. De ChristenUnie wilde vorige week weten waar het rapport bleef. “Jaren geleden is al afgesproken dat dit paaltjeswoud op het spoor moet verdwijnen. Ik wil weten wanneer het paaltjeswoud nu gaat verdwijnen!” stelde Kamerlid Carla Dik-Faber toen.

Foto: Kialna Photography