Eringa: Kabinet maakt verkeerde keuzes in ov-sector

Er is nu onvoldoende ruimte om openbaar vervoer slimmer te maken, omdat politiek Den Haag kiest voor pappen en nathouden. Dat stelt vertrekkend topman Pier Eringa van vervoersbedrijf Transdev, bekend van merken als Connexxion, Breng en Hermes.

Verkeerde keuzes

“Er is in Nederland weinig eer te behalen, omdat de overheid te weinig ambities heeft. Er zijn nauwelijks concrete plannen om het ov te laten concurreren met de auto. Bij de enorme woningbouwopgave moet meer op de ov-infrastructuur worden ingezet”, zegt Eringa in een interview met De Telegraaf.

Ook met corona heeft het kabinet volgens Eringa niet de juiste keuzes gemaakt. “Toen een jaar geleden duidelijk werd dat we kregen te maken met een vervelend virus, had het ov tijdens de crisis 30 tot 40% moeten worden afgeschaald. Dat had veel kosten gescheeld. Dat geld hadden we aan het einde van de pandemie weer kunnen investeren. Nu moet de overheid alle zeilen bijzetten om reizigers terug te winnen.”

Financiële steun

Ondanks de compensatie van de overheid, komen vervoerders nu in de rode cijfers. Bij Transdev ging het in 2020 om een verlies van 20 miljoen, vertelt Eringa aan de grootste ochtendkrant van Nederland. “Er is gebrek aan duidelijkheid en er wordt achter de feiten aangelopen. Cruciale beslissingen komen te laat.”

De steun is gekoppeld om zoveel mogelijk de bestaande dienstregeling in stand te houden. Volgens Eringa moeten vervoerders daardoor met lege bussen, treinen en trams blijven rijden. “Dat schiet niet op. Mijn Franse werkgever fronste de wenkbrauwen en ik ook. Probleem is dat er geen ferme keuzes worden gemaakt. Pappen en nathouden en heel veel praten, meestal langs elkaar heen, ook op de Ministeries van Infrastructuur, Financiën en Sociale Zaken.”

Nieuwe klus

De plotseling vertrokken topman herhaalt nog eens dat hij zelf heeft besloten om op te stappen, en niet weg is gestuurd. Hij verwacht dat er weer nieuwe klussen komen, maar politiek en openbaar vervoer vallen af. “Mogelijk een andere sector, maar ik moet kunnen verbeteren, aanvallen, ondernemen. Voor de verdediging ben ik niet de juiste bestuurder.”

Gerelateerde berichten

This post was last modified on 9 maart 2021 14:06

Share

Recent Posts

Zuid-Holland wil een landelijke centrale voor reishulp in ov

De provincie Zuid-Holland pleit voor een landelijke centrale voor mensen die hulp nodig hebben bij…

3 dagen terug

Koninklijk rijtuig overgedragen aan Spoorwegmuseum

Het Spoorwegmuseum is een bijzonder museumstuk rijker: vandaag werd het koninklijk rijtuig overgedragen aan het…

6 dagen terug

OVpay: vanaf nu mogelijk om met leeftijdskorting te reizen

Al een derde van de incidentele reizigers reist met OVpay, reizen met je betaalpas. Sinds…

7 dagen terug

Belgische reizigersorganisatie waarschuwt voor gevolgen snelle IC Brussel: ‘NMBS offert binnenlandse reiziger op’

Vanaf december is het mogelijk om 45 minuten sneller tussen Amsterdam en Brussel te treinen…

1 week terug

Reis goedkoper met de NS PrijsTijd Deal: tot wel 60% korting

Zonder abonnement tóch goedkoper reizen met NS. Dat kan met de NS PrijsTijd Deal. Wie…

1 week terug

Interrail geeft 20% korting op tickets geldig vanaf 1 september

Tot en met 18 juli krijg je 20% korting op alle Interrailtickets die geldig zijn…

1 week terug