fbpx

Fietser ontevreden over ruimte fiets in trein

28 jun 2013 8:05

Ruim de helft van de fietsers wil meer ruimte in de trein om hun rijwiel mee te nemen. Veel fietsers vinden dat de prijs van een fietskaartje omlaag moet en dat de instap gelijk moet zijn aan het perron. 60 procent van de fietsenstallers is tevreden over de locatie, sociale veiligheid en openingstijden van de bewaakte stallingen bij stations. Dat blijkt uit een enquête onder 1200 leden van het Nationaal Fietspanel van de Fietsersbond.

Uit het onderzoek komt ook naar voren dat 70 procent van de gebruikers van de OV-fiets tevreden is. Toch willen de OV-fietsers dat de kwaliteit van de fiets verbetert en dat gebruikers de fiets op een ander station kunnen inleveren.

De Fietsersbond gebruikt de uitkomsten van deze enquête onder andere voor overleg met SP, PvdA en CDA. Die presenteren vrijdag hun startnotitie ’Een stap vooruit’. In deze notitie doen de partijen voorstellen om het Nederlands potentieel aan wandel- en fietsmogelijkheden beter te benutten. “Een aantal van de voorstellen van de politici sluit prachtig aan bij de wensen van de panelleden”, aldus Wim Bot van de Fietsersbond. Zo willen de politici dat de fiets gratis tijdens de daluren in de stoptrein mag worden meegenomen. Dat mag nu alleen bij Arriva op de Merwedelingelijn (Dordrecht – Geldermalsen).

Volgens de Fietsersbond is het vooral belangrijk dat er meer ruimte komt voor fietsers in binnenlandse treinen. Ook moeten fietsen makkelijker mee kunnen met de trein naar het buitenland. In internationale treinen als Thalys en ICE kunnen fietsen alleen mee als deze in een speciale fietshoes zit, met het voorwiel gedemonteerd.

Foto: De City Night Line heeft wel een speciaal fietsrijtuig met voldoende ruimte. 

(c) ANP / Treinreiziger.nl

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
M.B.
2 jaren geleden

Helemaal mee eens dat er te weinig ruimte is voor fietsen. Hoognodig dat er een aparte fietswagon bijkomt. Kan er geen petitie worden gestart?
Met vriendelijke groet, M.B.

Marja van Pesch
2 jaren geleden

Nederland, fietsland! Wij houden graag rekening met de windrichting; een huurfiets is daarom geen optie, in dat geval kun je alleen een rondje rijden. Op mijn eigen fiets zit een zadel dat zadelpijn sterk vermindert.
Natuurlijk hebben we de afgelopen tijd veel in eigen omgeving gefietst, nu willen we graag wat anders zien. Graag wat meer klantvriendelijkheid NS!