fbpx

FMN verwacht aanbesteding van Groningse concessie

De regionale vervoerders verenigd in Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (FMN) gaan ervan uit dat het openbaar vervoer in Groningen en Drenthe straks alsnog openbaar wordt aanbesteed. Dat bleek vrijdag bij een hoorzitting bij de Voorzieningenrechter van het College van Beroep. FMN is daarheen gestapt omdat het OV-bureau Groningen Drenthe de concessie met vervoerder Qbuzz zonder aanbestedingsprocedure twee jaar wil verlengen.

Tijdens de zitting is duidelijk geworden dat het OV-bureau Groningen Drenthe voor eind juni 2015 een besluit op bezwaar zal nemen. Dit betekent dat er voor de FMN (Arriva, Connexxion, Syntus en Veolia) geen reden meer bestaat om een voorlopige voorziening te vragen en een spoedprocedure te eisen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft bovendien toegezegd een eventueel beroep tegen het besluit op bezwaar van FMN en de betrokken vervoerders versneld te behandelen, zodat de discussie over de rechtmatigheid van de gunning van deze tweejarige concessie aan Qbuzz eind 2015 definitief zal zijn beoordeeld.

FMN is ervan overtuigd dat het CBb dan zal oordelen dat deze concessieverlening onrechtmatig is, zodat er alsnog een aanbesteding volgt. De dan nog beschikbare periode van twee jaar is volgens het OV-bureau Groningen Drenthe voldoende om alsnog Europees aan te besteden.

Het OV-bureau Groningen Drenthe maakte onlangs bekend dat zij de zittende vervoerder Qbuzz voor de periode 2017-2019 een tweejarige concessie wilde gunnen zonder aanbestedingsprocedure. Volgens FMN mag dat niet, omdat de concessie in december 2012 al een keer onderhands werd verlengd. De bedrijven stellen dat het maximaal 1 keer is toegestaan om de concessie onderhands te verlengen.

Foto: Qbuzz in Rotterdam