fbpx
Foto: Stefan Verkerk

FNV: Leden wijzen cao ProRail af en sluiten acties niet uit

28 okt 2019 12:32

FNV-leden die bij ProRail werken, hebben massaal het cao-onderhandelingsresultaat verworpen. Ze vinden de voorgestelde loonsverhoging (+3,2%) te mager. De vakbond wil in gesprek met de spoorbeheerder. Mocht ProRail het gesprek niet aan willen gaan met de vakbond, dan zullen er volgens FNV acties volgen.

Eis: 5% meer loon

De nieuwe cao zou gelden vanaf 1 juli 2019, voor een periode van achttien maanden. FNV wil, naast vijf procent meer loon, maatregelen om de werkdruk te verlagen. Die laatste eis is ingewilligd door ProRail, maar het loonbod blijft steken op gemiddeld 3,2 procent per jaar. Van den Dungen: “Dat is net een half procentpunt meer dan de inflatie. Dat vinden onze leden echt veel te weinig.”

Kwaad bloed

Volgens FNV-bestuurder Huub van den Dongen is er onvrede over de houding van ProRail, die geprobeerd zou hebben allerlei bestaande regelingen te schrappen. “Het heeft ons veel moeite gekost alle door de werkgever voorgestelde verslechteringen tegen te houden. Daarbij werkt de houding van ProRail natuurlijk ontzettend demotiverend voor het personeel”, aldus de FNV-bestuurder. Volgens de vakbond wilde ProRail aanvankelijk verlofregelingen en toeslagen voor onregelmatig werk versoberen.

Oproep: opnieuw onderhandelen

FNV roept ProRail op opnieuw te onderhandelen. De FNV-bestuurder verwacht dat de spoorbeheerder positief op de oproep zal reageren. Als dat niet zo is, worden acties onvermijdelijk. “Uiteraard hopen we die te voorkomen. Acties bij ProRail hebben namelijk een grote, maatschappelijke impact.” Onder de ProRail-cao vallen ruim 4500 medewerkers.

17 gedachten aan “FNV: Leden wijzen cao ProRail af en sluiten acties niet uit”

  1. Tim schreef:

    Het spoor gaat voor de verandering weer eens staken.

    1. Treinreiziger.nl (Hildebrand) schreef:

      Hopelijk niet, iedere staking is er één teveel. Maar we hebben gelukkig veel minder stakingen dan in België en Frankrijk. Stakingen op het spoor zijn hier gelukkig zeldzaam. Vorig jaar wel een NS staking, maar dat was de eerste landelijke spoorstaking in gelukkig lange tijd.

      1. Karel Geerts schreef:

        Er is dit haar ook al twee keer eerder gestaakt.

      2. Maurice schreef:

        Zeldzaam??? Dit wordt de derde keer dit jaar.

        1. Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl) schreef:

          28 mei is de enige dag waar er volledig gestaakt is. In maart is er tot 7:06 uur niet gereden, en was tot circa 9 uur ontregeld treinverkeer

    2. Henk schreef:

      Daar zal dan wel aanleiding toe zijn. Jij werkt o ook braaf door als je niet tevreden meer bent over de arbeidsvoorwaarden?

      1. Johan schreef:

        Als je baan niet meer bevalt moet je een andere zoeken. De wet van vraag en aanbod doet de rest.

        1. Dominic schreef:

          Stond er laatst niet iets in de krant over een (mogelijk) schreeuwend tekort aan verkeersleiders bij ProRail? Dan gaat dat vraag/aanbod verhaal namelijk niet echt op…

      2. Rudolf schreef:

        Ja en anders neem ik ontslag!

  2. Tonny Schonewille schreef:

    Is prorail nodig om de dienstregeling uit te voeren? Of kunnen trein wel een dagje rijden zonder hun? Ik heb geen flauw idee meer hoe de dagelijkse functies verdeeld zijn.

    1. Arnold schreef:

      Als de treindienstleiders van ProRail staken, dan blijven de seinen op rood staan, en kunnen de treinen niet rijden.

  3. IQQUH schreef:

    Wordt wat lastig. NS Reizigers, Arriva en andere vervoerders leveren diensten door treinen op het spoor te rijden. het beheer van de spoorweginfrastructuur (rails en dergelijke) is in handen van ProRail. Als ProRail er om wat voor reden geheel (FNV stakingen c.q. chantage) of gedeeltelijk (sein- en overwegstoringen) buiten werking is, kunnen de vervoerders niet van het spoor gebruik maken. Vergelijk het een beetje als alle snelwegen van dit land door actievoerders geblokkeerd zouden worden. Dan kun je met je eigen auto -of met je vrachtwagen namens je vervoerder- niet rijden, zoals de meest recente “boerenopstanden” ons hebben laten zien.

  4. werkende burger schreef:

    Kijk maar eens naar ProRail’s vacature-site en constateer hoe laag de lonen daar liggen.

    Begrijpelijk dat men daar gaat staken. RESPECT!

    1. Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl) schreef:

      Inderdaad, een manager ICT en infrastructuur moet het doen met een salaris van boven de € 8.491 euro per maand . Wat een schande. Daar komt een bijstandsmoeder nog niet de bedoeling voor uit ….. of wacht, misschien toch wel, want een jonge bijstandsmoeder moet het doen met 960,83 euro per maand. Ok, die kan niet zo snel manager ICT worden. Maar de salarissen bij ProRail zijn echt niet slecht.

      1. Ricardo schreef:

        De salarissen zijn echt niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Bij veel functies heb je te maken met onregelmatige werktijden/waakdiensten, en dan houdt het op bij 4400 euro per maand voor een treinverkeersleider (als absolute maximum inclusief maximale onregelmatigheidstoeslag). Als je start zal het rond de 3000 per maand liggen, wat zeker geen slecht startsalaris is, maar kom je eenmaal bij die 4400 houdt de groei op en ben je afhankelijk van de verhogingen die in de cao worden afgesproken.

        Voor IT’ers zijn de salarissen ook niet heel bijzonder, ze liggen redelijk in lijn met aanbiedingen die ik heb gehad bij een vergelijkbaar aantal jaar werkervaring (al is dat natuurlijk maar een N=1).

        1. Hildebrand van Kuijeren (Treinreiziger.nl) schreef:

          Daar heb je gelijk in, maar het is ook niet perse slecht. Wel in vergelijking met een luchtverkeersleider, maar in heel veel sectoren staan arbeidsvoorwaarden onder druk en bij ProRail heb je best goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

    2. Rudolf schreef:

      Neen, niet begrijpelijk, waarom moet een startende verkeersleider bij pro Rail zoveel meer verdienen dan bijvoorbeeld een startende kandidaat-notaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *