fbpx
Foto: archief van een bewaakte overgang

FNV Spoor boos om orgaandonatiespotje

11 okt 2013 20:48

FNV Spoor is boos over een spotje voor orgaandonatie dat deze week op televisie is. In de reclame, die wordt uitgezonden in het kader van de nationale donorweek, rent een triatleet met een donorhart nog snel onder spoorbomen door, terwijl die dichtgaan.

De vakbond laat vrijdag weten een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie en het ministerie van Volksgezondheid, dat verantwoordelijk is voor het spotje.

"We steunen de donorweek, want donoren zijn hard nodig", stelt FNV-bestuurder Roel Berghuis in een verklaring. "Maar dit spotje geeft het slechte voorbeeld door te suggereren dat als je maar hard genoeg rent, je nog net voor de trein langs kan ook al knipperen de lichten en rinkelen de bellen", aldus Berghuis. "Dit gedrag moet juist worden voorkomen, omdat die inschatting heel vaak verkeerd afloopt."

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) laat desgevraagd weten nog achter de commercial te staan. "Ja, het is een prikkelend spotje. Wat je ziet in het spotje is natuurlijk niet de werkelijkheid, dat is in film en reclame vrijwel nooit het geval." De minister zegt het oordeel van de Reclame Code Commissie af te wachten.