fbpx

Forse kritiek in Zweden over vertragingen winterweer

23 feb 2010 17:47

De Zweedse Spoorwegen (SJ) kampen met ernstige vertragingen als gevolg van weersomstandigheden.  De problemen zijn zelfs zo erg dat het Zweedse leger eraan te pas moet komen om de sporen weer sneeuwvrij te kunnen krijgen.

Vele treinen zijn opgeheven. De Zweedse Spoorwegen doen een beroep op overmacht en heeft de reistijd garantie buiten werking verklaart, waardoor reizigers geen geld terug kunnen vragen. In Zweden is er veel kritiek op de spoorchaos. 
De problemen begonnen vorige week en lijken nu alleen maar te zijn toegenomen. De Zweedse hogesnelheidstrein X2000 heeft op sommige momenten de helft van de ritten moeten opheffen. Hoe groot het percentage opgeheven regionale treinen betreft, is niet bekend.

Hulp leger
De problemen zijn zelfs zo groot dat de Zweedse spoorbeheerder Banverket – De Zweedse ProRail – de hulp heeft ingeroepen van het leger. Banverket zelf zet zelf 1400 man in, die met man- en macht de sporen sneeuwvrij proberen te maken. Het leger moet nog eens 300 man leveren die de medewerkers van Banverket moeten gaan helpen.

De Zweedse minister van infrastructuur beweerd dat dit de ergste situatie is sinds de spoorwegen in Zweden gebouwd zijn. 

Kritiek
De kritiek op de SJ en Banverket is groot. "We leven in een koud land, waar we gewend moeten zijn op sneeuw" is de kritiek. De media schrijven al dagen over de spoorchaos. Wat dat betreft lijkt het op de problemen die de Nederlandse Spoorwegen in december kende.

Geen treinverkeer
Op sommige trajecten is het treinverkeer in Zweden volledig stil komen te liggen. Wie van plan is om van Stockholm naar Oslo via Karlstad te reizen, mag hopen op een treinverbinding. De Zweedse spoorwegen SJ denkt dat ze in staat is om de lijn uit te voeren, maar kan niets garanderen. Op de lijn Stockholm –  Nyköping is het nog erger. Er rijden daar voorlopig geen treinen, en er is geen vervangend vervoer mogelijk.  
Twee andere routes die die zwaar getroffen zijn, zijn Arboga-Eskilstuna-Arboga en Uppsala, Sala-Uppsala.

Green Cargo
Overigens wordt niet alleen het reizigersvervoer getroffen, ook het goederenvervoer. Zo ondervind de goederenvervoerder Green Cargo ernstige problemen. De problemen blijven overigens niet beperkt tot het spoor. Ook bussen en metro´s vallen uit, en het vliegveld van Arlanda kampt met problemen. Ook op de weg is er chaos ontstaan.

Tot wanneer de spoorchaos zal blijven bestaan, is onduidelijk. Het enige wat zeker is dat minimaal deze week de problemen zullen blijven bestaan.