fbpx

Fyra Breda – Antwerpen waarschijnlijk per zomer 2013

27 nov 2012 11:00

De Fyra Amsterdam – Brussel gaat zeker niet via Breda rijden. Ook de komende maanden gaat er nog geen Fyra pendelen tussen Breda en Antwerpen. Dat zegt NS-regiodirecteur Zuid Jeroen Alting von Geusau dinsdag in het Nederlands Dagblad.

“De datum van 9 december gaan we niet halen”, zegt hij. Ook als de minister nu toestemming geeft zal de Fyra Breda – Antwerpen op z´n vroegst in de zomer van 2013 van start gaan. De NS-directeur blijft bij het besluit om vanaf 9 december de Beneluxtrein te schrappen, ook al vormt die verbinding de enige Brabantse stop in het treinnetwerk naar België. “Dat vinden we als NS verschrikkelijk voor de reizigers”, legt hij uit. “Wij kunnen er niets aan doen dat er nog altijd geen Fyra rijdt van Breda naar Antwerpen.”

Acht treinen Breda – Antwerpen
Eerder deze maand werd duidelijk dat de Belgen bereid zijn om mee te werken aan de Fyra Breda – Antwerpen. Deze trein, die eens per twee uur zou moeten gaan rijden (8 keer per dag), zou naar verwachting een verlies maken van 11,4 miljoen per jaar. België heeft Nederland voorgesteld om die kosten te delen. De Fyra Breda – Antwerpen moet overigens ook gaan stoppen in Noorderkempen.

Onwil
Eerdere voorstellen om de huidige pendel Antwerpen – Noorderkempen door te trekken werden afgewezen en als onmogelijk beschouwd. Uit het feit dat het nu toch lijkt te kunnen, blijkt maar eens dat er veel onwil is bij de spoorwegmaatschappijen om snel tot een goede verbinding te komen. Hoofdredacteur Hildebrand van Kuijeren: "Door het getreuzel de afgelopen maanden is 9 december inderdaad onmogelijk geworden. Maar het inpassen zou zeker voor de zomer moeten kunnen. Waar een wil is, is een weg. Maar die wil lijkt te ontbreken".

Snel duidelijkheid
Of de Minister het voorstel van België accepteert is overigens nog niet duidelijk. NS gaat er in elk geval vanuit dat er tijdig toestemming komt om per 9 decembermet  de Fyra Amsterdam – Brussel te starten. Als de toestemming er niet komt, komt de Beneluxtrein waarschijnlijk alleen terug tussen Roosendaal en Brussel. De staatssecretaris liet donderdag weten dat ze snel duidelijkheid verwachtte.