fbpx
Foto: kristof lauwers / Shutterstock.com

Ga met de trein naar deze prachtige steden in de Ardennen

20 apr 2021 16:12

De Ardennen is een bekende grote beboste regio in het zuiden van België en Luxemburg die vol staat met dikke bomen, grillige kliffen en vele charmante stadjes genesteld in de valleimuren. Het is hartstikke leuk om een keer naar dit gebied toe te gaan om bijvoorbeeld een weekendje te verblijven in een vakantiehuis dat je hebt gehuurd voor de hele familie. Het is zeker mogelijk om in de trein naar je vakantiehuis Ardennen toe te gaan. Sterker nog, dit zal de reis extra leuk maken. Hierdoor kun je namelijk meer van de omgeving zien, wat in de auto niet echt mogelijk is op de snelweg. Reis dus met de trein naar de onderstaande steden in de Ardennen. 

Dinant

Gelegen langs de Maas onder steile groene kliffen, heeft Dinant een ansichtkaartsetting. Dit komt door de karakteristieke kerk Notre-Dame met uivormige koepels die heerst over het komen en gaan van de binnenvaartschepen en cruiseboten. De Romeinen waren de eersten die de plaats op de kaart plaatsten, de stad bezetten en het vernoemen naar Diana, de godin van de jacht. Toch kwam de bloeitijd van Dinant pas in de veertiende eeuw. Destijds ging het erg goed met de stad door de winsten van de metaalbewerkingsindustrie, waarbij brons, messing en koper omgezet werden in sierlijke sieraden. Deze sieraden staan bekend als dinanderie. Deze rijkdom zorgde voor jaloezie bij andere steden, wat voor veel ruzie zorgde. Alsnog bleef de citadel altijd op de klif staan.

Bouillon

Bouillon is een betoverende stad dicht bij de Franse grens. Het is een bekende en mooie badplaats wat ingesloten is in een lus van de rivier Semois. Het is een ontspannen en gemoedelijke plek, en een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van het woest dramatische landschap van het platteland rondom, met name de Semois riviervallei. Toch is de trots van Bouillon het pittoreske kasteel, wat ligt op een lange en steile heuvelrug die hoog boven de Belgische stad uitsteekt. Eén van de hoogtepunten is de Salle de Godfrey, uitgehouwen uit een rots met een groot houten kruis dat in de vloer is verzonken en gravures heeft die de geschiedenis van het kasteel illustreren. Tour d’Autriche mag er ook zijn, dit geeft je een prachtig uitzicht over de Semois vallei. 

Spa

Spa was de allereerste kuuroord ter wereld. Het werd in de zestiende eeuw opgericht. Plinius de Oudere kende de genezende eigenschappen van de wateren hier en Henry VIII was een vroege bezoeker, maar het was Peter de Grote die zorgde voor de faam van Spa. Sindsdien komen er mensen uit de hele wereld naar deze Belgische stad voor de thermale resorts. Het bereikte het hoogtepunt van populariteit in de achttiende en negentiende eeuw, toen het bekend stond als het ‘Café van Europa’. Vorsten, staatslieden, intellectuelen en aristocraten uit elke hoek van het continent kwamen naar Spa om hier te genieten. De stad raakte daarna langzaam in vervaal, maar ondertussen is het helemaal terug.

Luik

Luik is de hoofdstad van de Ardennen, maar toch is het niet de meest voor de hand liggende stop op de reisroutes van de meeste treinreizigers. Het wordt namelijk gezien een grote, groezelige, industriële stad met weinig opvallende bezienswaardigheden en hierdoor weinig aantrekkingskracht.
Toch is Luik met een opmars bezig, het heeft dan ook een aantal aangename verrassingen in petto als je hier bent. Zo zijn de restaurants voortreffelijk in Luik, maar je moet ook zeker naar Montagne de Bueren gaan. Na 374 treden op te lopen zul je een prachtig uitzicht op Luik hebben. Als treinreiziger heb je geluk, want treinstation Luik-Guillemins is bovendien één van de mooiste treinstations ter wereld.


Praktisch: zo reis je met de trein naar de Ardenne

Je hebt vanuit Nederland verschillende manieren om per trein naar de Ardenne te reizen. Vanuit Maastricht vertrekt er elk uur een trein naar Luik. Deze trein doet er 33 minuten over. Vanuit Luik rijden er treinen dwars door de Ardenne naar Luxemburg. Deze trein doet plaatsen als Aywaille, Gouvy en Ettelbruck. Je kunt ook naar de Ardenne reizen via Breda. De trein heeft dan Brussel als eindbestemming. Vanuit Brussel vertrekken er eveneens treinen naar Luxemburg, welke de Ardenne doorkruizen. Reis je naar Spa? dan stap je over in Pepinster. Naar Dinant verloopt de treinreis via Namur. Bouillon is niet per trein bereikbaar.

Dit bericht is een partnerbericht en valt buiten de verantwoording van de redactie van Treinreiziger.nl.