fbpx

Geen reactivering spoorlijn Amersfoort-Veenendaal

07 okt 2009 16:03

Er komt geen reactivering van de spoorlijn Amersfoort – Veenendaal. De provincie liet een onderzoek uitvoeren naar de haalbaarheid van de spoorverbinding nieuw leven in te blazen. Om weer treinen te laten rijden op de lijn, is een investering nodig van ten minste 58 miljoen euro nodig. Op jaarbasis zou de lijn een verlies geven van 2 miljoen euro.

Om het spoortracé weer volledig in gebruik te nemen, moet een deel van de spoorlijn worden hersteld. Volgens het onderzoek van de provincie betekent dat er een barrière wordt opgeworpen tussen twee kwetsbare groene gebieden: de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. De provincie kijkt nog wel naar een spits-busdienst tussen Amersfoort en Veenendaal.

Waar reizigersvereniging Rover voor vreesde, is nu bewaarheid. Rover in een reactie: "De Gedeputeerde Staten van Utrecht niet de moed hebben gehad om een ingrijpend besluit te nemen met betrekking tot de mogelijke reactivering van de spoorverbinding Amersfoort-Veenendaal. Rover had gehoopt dat Gedeputeerde Staten op basis van de externe advisering, een eigen onafhankelijk standpunt in zouden nemen door juist voor reactivering te gaan." 

Rover ziet niets in de busverbinding, vanwege eerdere slechte ervaringen. Rover: "Deze sneldienst bestond een paar jaar geleden ook en was ronduit beroerd en qua tijd bijzonder onbetrouwbaar. We zien deze oplossing daarom als een zoethouder."

0 0 stemmen
Artikel waardering
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jan-Pieter van den Berg
4 jaren geleden

Ik zij niets in de busverbinding. Slecht voor het klimaat!

Overigens, de Veluwe was vroeger ook gescheiden van de Utrechtse Heuvelrug. En ecoducten zijn ook mogenlijk.