fbpx

Gemeentes regio Rotterdam scoren onvoldoende in OV-veiligheidscan

23 nov 2015 12:28

Voor het eerst is alle beschikbare informatie over de veiligheid in en rond het openbaar vervoer samengebracht, in samenhang geanalyseerd en gebundeld in de Veiligheidsscan. Uit de analyse blijkt dat zeven gemeenten in Nederland zeer slecht scoren. Het gaat met name om gemeentes in de regio´s Rotterdam en Den Haag.

Alle gemeenten hebben een beoordeling gekregen op de schaal van 1 tot 5, waarbij 1 de slechtste score is en 5 de beste. Almere, Rotterdam, Den Haag, Schiedam, Lansingerland, Albrandswaard en Ridderkerk hebben allen de laagste score gekregen.

"Openbaar vervoer kan de veiligheid niet alleen invullen," benadrukken de onderzoekers. Volgens Kennisplatform CROW, dat het onderzoek uitvoerde, ontstaan door de combinatie van gegevens nieuwe inzichten. "Op lokaal en regionaal niveau kan men de uitkomsten verder duiden en nagaan welke maatwerkaanpak nodig is. Dat uiteraard in samenwerking met andere partijen als gemeente, politie, justitie en bijvoorbeeld scholen," aldus het CROW.

De Veiligheidsscan helpt decentrale overheden, vervoerders, gemeenten en politie bij het verbeteren van de sociale veiligheid in het openbaar vervoer. De scan geeft tweejaarlijks per gemeente weer in welke mate het openbaar vervoer een hotspot is in relatie tot de openbare omgeving. De veiligheidsscan is een aanvulling op de data die door NS en stad- en streekvervoerders lokaal worden verzameld.

Onderstaande afbeelding is afkomstig uit de scan van het CROW en toont de veiligheidsscore per gemeente.