fbpx

Getest: Trein naar Berlijn

Estrella Reyes Pinto en haar vriendin Yvonique Wellen zijn vorige week gratis eerste klas per trein naar Berlijn gegaan. Ze had de tickets gewonnen via treinreiziger.nl. Normaal gaat Estrella vaak per vliegtuig op vakantie, dus zijn we benieuwd hoe de reis is bevallen. 

"De heenreis is zeer goed bevallen. De trein vertrok precies op tijd en aangezien wij eerste klas reisden, hadden wij een comfortabele coupé. Tot onze blijdschap kwam er gedurende de reis geen ander gezelschap bij, zodat wij volop de ruimte hadden" zegt de twintig jarige Estrella.

Vertraging
Op de terugweg heeft Estrella en haar vriendin Yvonique minder geluk. "Door een storing bleven wij twee keer 1,5 uur stilstaan op het Duitse platteland stil staan. Drie uur vertraging dus. Ter compensatie kregen alle reizigers gratis een consumptie." Door de vertraging nam de reistijd Berlijn – Utrecht toe van de geplande 6 uur naar 9 uur.

Gesprekken
Toch schrijft Estrella de trein nog niet af. "Het leuke van de trein is dat je in gesprek komt met medereizigers. Wij kwamen op de terugreis bijvoorbeeld in gesprek met drie reislustige Amerikanen en een klein Duits jongetje. Dus ondanks het feit dat de vertraging nogal vervelend was, hebben wij onze treinreis als prettig ervaren." Een volgende keer zou Estrella opnieuw voor de trein of bus kiezen.

Comfort
Het comfort van de NS International treinen wordt door Estrella goed gewaardeerd, maar minder is ze te spreken over de prijs – kwaliteit verhouding. "Wij mochten weliswaar gratis, maar nomraal zouden we € 360 euro kwijt geweest zijn voor dit retourtje. Het comfort is erg hoog, veel beenruimte en dergelijke, maar je krijgt er geen maaltijd of iets dergelijks. Dat mag wat mij betreft wel." 

Berlijn
Maar het leukste van de trip blijft natuurlijk Berlijn zelf. "We hebben van alles bezocht. Uiteraard de Berlijnse muur, Brandenburger Tor maar ook het Jewish Museum. Het Jewish Museum heeft op mij veel indruk gemaakt. In het museum kom je in aanraking met alle facetten van het Jodendom en de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Berlijn. Dit wordt echter niet op een saaie manier gepresenteerd" blikt Estrella terug. 

Gratis tickets
Estella en Yvonique waren de eerste die op pad mochten met gratis tickets van treinreiziger.nl. Theodoor viel voor de reis naar Berlijn buiten de boot, maar mag in juli gratis met de trein van Londen naar Nederland. Wie op de hoogte wil blijven van gratis treintickets, kan zich aanmelden op een speciale nieuwsbrief via gratistickets@treinreiziger.nl.

Slotwaardering trein naar Berlijn:
Waardering Comfort: Rapportcijfer 8,5 
Prijs – kwaliteitverhouding: Rapportcijfer 6

Foto´s: op de bovenste foto is Yvonique te zien in de eerste klas op weg naar Berlijn. De tweede en derde foto toont Estrella. De vierde foto laat Berlijn Hauptbahnhof zien. Op de vijfde foto wacht Estrella op de trein terug naar Nederland.