fbpx

Gratis Friese OV-chipkaart 8.000 maal aangevraagd

03 dec 2009 13:03

De actie van de provincie Fryslân om gratis OV-chipkaarten op aanvraag te verstrekken, is naar eigen zeggen een succes. Ruim 8.000 OV-chipkaarten zijn aangevraagd door Friese OV reizigers, welke gemiddeld 14.000 keer gebruikt zijn. Op de gratis kaarten stond 5 euro gratis saldo.

Inmiddels worden er geen gratis OV-chipkaarten meer verstrekt, de campagne is per 1 december gestopt.  Anderhalve week na de start op 28 september waren er al 2600 gratis OV-chipkaarten aangevraagd. Vervolgens werden er elke week zo’n 500 kaarten aangevraagd. Inmiddels is er landelijke belangstelling voor de Friese campagne. Gemiddeld is iedere kaart vervolgens iets minder dan twee keer gebruikt.

”Uit ons vooronderzoek bleek dat meer dan de helft van de strippenkaartgebruikers een gratis OV chipkaart zou gaan aanschaffen. Het resultaat liegt er niet om. De volgende stap is natuurlijk dat de OV-chipkaart massaal gebruikt gaat worden door de reizigers die geen abonnement hebben. Dat lijkt de goede kant op te gaan. Want uiteindelijk moet het reizen met het OV zo gemakkelijk mogelijk worden”: zo zegt gedeputeerde Piet Adema.

Nieuwe campagne
In januari start er een nieuwe campagne in Zuidoost Fryslân, die duurt de hele maand januari. Vanaf dat moment is het mogelijk om in heel Fryslân met de bus te reizen op de OV-chipkaart. Vanaf 1 december is het ook mogelijk om met de Friese OV-chipkaart op de NS-treinen te reizen. In 2010 zal het ook bij de Arriva-treinen mogelijk worden. De provincie hoopt rond oktober de strippenkaart uit te kunnen zetten. Hiervoor moet de Staatssecretaris toestemming geven. Voorafgaand aan dit moment wordt er samen met vervoerders nog een campagne gevoerd om reizigers duidelijk te maken dat er alleen met de OV-Chipkaart gereisd kan worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *