fbpx
Foto: Rob de Veld

Herstel Moerdijkbrug stelt NS voor problemen

Het is woensdag, donderdag en vrijdag niet mogelijk om met de trein van Dordrecht naar Lage Zwaluwe te reizen. Die drie dagen zijn er herstelwerkzaamheden aan de Moerdijkbrug. Dat is nodig omdat vorige week tijdens een controle haarscheurtjes in de brug zijn ontdekt. 

Er worden weliswaar bussen ingezet, maar het is maar de vraag of die de normale reizigersaantallen kunnen vervoeren. Normaal reizen er zo´n 75.000 reizigers op dit traject. "Het is onmogelijk om voor al deze reizigers, op deze korte termijn, een volwaardig alternatief te realiseren. Normaal gesproken vraagt een buitendienststelling van deze omvang maanden voorbereidingstijd," zegt NS in een reactie. Het spoorbedrijf vraagt reizigers indien mogelijk hun reis uit te stellen of buiten de spits te reizen. 

Eind vorige week werd bekend dat er haarscheurtjes waren ontdekt. Vragen van Treinreiziger.nl over de spoedwerkzaamheden kon ProRail niet beantwoorden. De reden dat de werkzaamheden niet in het weekend worden uitgevoerd, hangen samen met werkzaamheden op de Betuweroute die in het weekend van start gaan. Onduidelijk is of ProRail nog heeft overwogen de werkzaamheden afgelopen weekend uit te voeren.

NS zet snelbussen in tussen Zwijndrecht en Lage Zwaluwe. Te Zwijndrecht zullen tijdens die dagen alle treinen stoppen. Verder rijden er bussen tussen Dordrecht – Dordrecht Zuid en Dordrecht – Lage Zwaluwe. De Intercity Direct Amsterdam – Rotterdam – Breda kan wel rijden, maar zal doordat de overige treinen uitvallen met name in de spits erg druk zijn. Tussen Den Haag en Tilburg/Eindhoven moeten mensen woensdag, donderdag en vrijdag omreizen via Utrecht en Den Bosch. 

De haarscheurtjes kunnen gevaarlijke situaties opleveren. Het is onduidelijk hoe ze zijn ontstaan. Om de brug te herstellen is het noodzakelijk om het spoor voor treinverkeer geheel af te sluiten, omdat de spoorstaven ingegoten zijn. De aangepaste schema´s voor de treinen zullen pas één dag vooraf bekend worden gemaakt. 

Reizigersorganisaties zijn niet blij met het nieuws. "Het is niet voor het eerst dat reizigers met grote hinder op de Moerdijkbrug worden geconfronteerd. Enkele jaren geleden was er ook grote overlast door buitendienststellingen. Toen was er iets mis met de bevestiging van de sporen op de brug, waardoor de treindienst weken lang moest worden gereduceerd omdat er gedurende de reparaties slechts één spoor beschikbaar was," schrijft maatschappij Voor Beter OV op haar website. 

Reizigersorganisatie Rover spreekt van een onaangename verrassing. "Rover vindt het kwalijk dat zo´n ernstig gebrek aan de infrastructuur pas in een zó laat stadium wordt gesignaleerd, terwijl het spoor toch regelmatig wordt gecontroleerd. We willen dat ProRail dit grondig uitzoekt en hier opheldering over geeft," schrijft de organisatie. Rover had ook om voldoende bussen gevraagd, maar NS zegt dus geen volwaardig alternatief voor alle reizigers te kunnen bieden. Ook had de vereniging graag gezien dat Intercity Direct vaker zou doorrijden naar Breda.

Foto: Rob de Veld