fbpx

Honden ingezet bij spoor tegen koperdieven

10 jun 2011 10:10

Spoorbeheerder Prorail laat delen van het spoor bewaken door beveiligers met honden. Het gaat om delen waar vaak koperdieven toeslaan. Tijdens een proef met waakhonden werd een beveiligd stuk spoor met rust gelaten door de koperdieven, bevestigt een woordvoerder van Prorail na berichtgeving in De Telegraaf.

De honden worden vanaf vrijdagnacht op vier plaatsen ingezet. Prorail wil niet zeggen waar dat gebeurt. "We willen de dieven niet wijzer maken dan ze al zijn."

Prorail en de NS pleiten al langer voor een registratie van metaalverkopen. Nu kan een koperdief een gestolen lading nog zomaar verkopen, zonder dat iets gevraagd wordt over de herkomst of dat zijn gegevens worden genoteerd.

Het aantal koperdiefstallen, niet alleen rond het spoor, zit al jaren in de lift vanwege de gestegen koperprijzen. In veel kabels en leidingen zit koper verwerkt. De dieven slopen de kabels waardoor seinen, wissels en beveiligingen bij het spoor plat komen te liggen. Prorail is jaarlijks een vermogen kwijt aan het herstel.

Foto: echoforsberg from Anchorage, USA (wikipedia, GNU-licentie)