fbpx
Foto: HTM

HTM start pilot reizen met bankpas

15 mrt 2016 8:49

Vandaag geeft de HTM het startschot voor een proef met contactloos betalen met de bankpas. Tijdens de eerste fase kunnen reizigers nog niet deelnemen en betreft het alleen een onderzoekspilot. Later dit jaar kunnen testers inchecken met de bankpas, in plaats van de ov-chipkaart. Wel hebben de proefpersonen nog een speciale app nodig.

In 2014 kondigde NS tijdens de Dag van de Rail al aan dat er een proef zou komen met betalen met de bankpas in het openbaar vervoer. NS is voor de helft (49%) eigenaar van HTM. In 2014 is er ook al een laboratoriumopstelling geweest op het kantoor van HTM. Een jaar later volgde al een proef voor personeel van de RET.

De test wordt gehouden bij de HTM, omdat de nieuwe trams van de HTM zijn uitgerust met de juiste kaartlezers. Veel kaartlezers op stations en andere voertuigen zijn nog niet geschikt voor reizen met de bankpas. Het is wel de ambitie dat deze geschikt gemaakt worden.

Alleen een beperkte groep testpersonen kan later dit jaar meedoen met de proef. Ook kunnen zij alleen met de bankpas reizen bij de nieuwe trams. Die rijden alleen op bepaalde lijnen. De proefpersonen hoeven straks niet meer hun ov-chipkaart op te laden voor reizen met de HTM. Na afloop van de rit wordt het ritbedrag van de bankrekening afgeschreven.

HTM start met reizen in de bankpas in navolging van Londen. In Londen is betalen met de bankpas in de bus zeer populair. Eerder kondigde de vervoerder al aan dat de ambite is dat reizen met de bankpas of mobiel dit jaar mogelijk wordt.

Eind 2015 ging er al een proef van start met betalen in het ov via de smartphone. Die proef wordt momenteel geëvalueerd, maar het is de bedoeling dat ook daarop een vervolg komt. Ook bij reizen met de smartphone is er een speciale app nodig.

  • Aan het einde van de dag verwachten we dit bericht te kunnen aanvullen met meer informatie.