fbpx

Hulpdiensten rukken uit voor stilstaande Fyra in HSL-tunnel

Woensdagochtend rond kwart over negen is in de HSL-tunnel in de buurt van Rotterdam, tussen Rotterdam en Schiphol, een Fyra stil komen te staan met een defecte locomotief. Hierdoor kan de HSL niet meer gebruikt worden tussen Schiphol en Rotterdam.

Aanvankelijk zou de trein weggehaald worden door een hulplocomotief rond elf uur, zoals in de meeste gevallen gebeurt, maar dat wilde niet lukken om een onbekende reden. Daarom werd er om 11:06 uur door de hulpdiensten uitgerukt, met maar liefst GRIP 1, om de reizigers te evacueren.

Door de verminderde hoeveelheid zuurstof in de trein werd eerder al besloten om een aantal deuren te openen. De situatie is zeker niet onbekend voor de HSL. Het gebeurt meerdere malen per week dat er een Fyra of een Thalys stil komt te staan, door een defect aan de trein, problemen met de overschakeling naar de HSL of problemen met de bovenleiding.

Zolang de HSL niet gebruikt kan worden, worden Thalys en Fyra omgeleid tussen Schiphol en Rotterdam en lopen daardoor zo´n 20 minuten vertraging op. Aangezien Fyra niet veel ruimte over heeft, vallen er voor die dienst ook treinen uit.

Update 11:25 uur
De evacuatie is begonnen. Reizigers verlaten de trein lopend naar een nooduitgang.

Update 11:35 uur
Er staan bij de plaats waar de passagiers naar buiten komen bussen gereed om ze verder te vervoeren.

Update 12:00 uur
De prognose voor de hervatting van het treinverkeer over de HSL is nu 14:00 uur.

Update 13:30 uur
De prognose is nu 15:00 uur.

Update 14:15 uur
De defecte Fyra is weg van de HSL. De treinen kunnen weer gaan rijden. Fyra is nog wel verstoord.