fbpx
Foto: Daud Pechler

IJzel kan treinverkeer Noord-Nederland verstoren

04 jan 2016 16:38

Het KNMI verwacht in Groningen, Drenthe en Friesland maandagavond tot en met dinsdagochtend op uitgebreide schaal ijzel. NS, ProRail en Arriva treffen voorzorgsmaatregelen, maar houden er ook rekening mee dat de ijzel voor hinder kan zorgen.

  • Update: dinsdagochtend zijn er inderdaad problemen door ijzel. Er rijden minder treinen tussen Groningen – Zwolle en Leeuwarden – Zwolle. De vertraging kan volgens NS oplopen tot meer dan een uur. Tot het einde van de reizigersdienst rijdt hier dinsdag 1x per uur een trein, normaal rijden er tot 4 treinen per uur. Woensdag rijden de treinen weer normaal. Bussen rijden in het Noorden woensdag ook, die kunnen wel vertraagd zijn.

Arriva schrijft in een persbericht dat de treinen Zwolle – Emmen ook ´s nachts zullen blijven rijden, alleen zonder reizigers. NS neemt in de regel bij ijzel soortgelijke maatregelen.

"Vanaf deze winter zullen NS en ProRail na het afsluiten van baanvakken eerder dan voorheen starten met rijden met leeg materieel (dus zonder reizigers). Deze maatregel kan ook toegepast worden bij de opstart van de treindienst in de ochtend. Op deze manier kan eerder vastgesteld worden of het aangegroeide ijs van de bovenleiding geschraapt kan worden en of er weer betrouwbaar gereden kan worden," schreef staatssecretaris Dijksma in november aan de Tweede Kamer.

Vorig jaar kwam het treinverkeer door ijzel in grote delen van Nederland tot stilstand. Dat gebeurde op een zaterdagochtend. Enkele treinen liepen tot vier uur vertraging op. In Duitsland had het treinverkeer zondag ook ernstige hinder van ijzel. Een trein liep zelfs 22 uur vertraging op.

Foto: Daud Pechler