fbpx

Internationale reisplanner van NS Hispeed geeft realtime reisinformatie

03 nov 2013 14:02

De internationale reisplanner van NS International geeft realtime informatie van de belangrijkste Europese spoorbedrijven. Soms geeft de planner zelfs nauwkeuriger vertragingsinformatie dan de buitenlandse vervoerder zelf. 

Dat is bijvoorbeeld van toepassing in België. De Belgische spoorwegen (NMBS) en spoorbeheerder Infrabel tonen op Railtime.be alleen vertragingen van vijf minuten of meer. De internationale reisplanner van NS International toont in België echter ook vertragingen van minder dan vijf minuten. 

Europese spoorbedrijven
De planner geeft actuele informatie van NS, NMBS, SNCF (Franse spoorwegen), DB (Duitse spoorwegen) en ÖBB (Oostenrijkse spoorwegen). De realtime informatie van Eurostar treinen ontbreken nog, maar worden later dit jaar nog toegevoegd. Begin 2014 zal de planner bovendien actuele reisinformatie bevatten van Zwitserse treinen (SBB).

Spoorafwijkingen
De internationale reisplanner toont niet alleen vertraingen, maar ook spoorafwijkingen van de meeste bedrijven. Overigens leveren niet alle vervoerders dezelfde informatie. Zo toont de planner in de meeste gevallen alle vertragingen, maar bij de SNCF worden alleen vertragingen van vijf minuten of meer getoond. Spoorafwijkingen van de Belgische en Franse spoorwegen ontbreken. Dat zelfde geldt voor sommige extra treinen.

Deutsche Bahn
Later deze maand verwacht NS International ook de boekingsmodule te voorzien van realtime reisinformatie. De internationale reisplanner van Hispeed is ontwikkeld door het Duitse Hafas en wordt gebruikt door een groot aantal spoorbedrijven. Bijvoorbeeeld door Deutsche Bahn (DB). Opvallend is dat DB nog geen vertragingen in het buitenland toont. Wel toont DB weer andere informatie – zoals vertragingsoorzaak – die NS International weer niet toont. 

Overstapen
De planner hanteert strikte overstapsnormen. Daarom denkt de planner soms dat een overstap niet meer gehaald kan worden als een trein bijvoorbeeld één of twee minuten te laat is. Terwijl die aansluiting met een beetje gehaast in de praktijk wellicht wel gehaald kan worden. Als een rechtstreekse trein een forse vertraging heeft, geeft de planner soms het advies om later te vertrekken met een trein die wel punctueel is, en elders over te stappen op de vertraagde trein. 

Deur tot deur binnen Nederland
Een internationaal actueel reisadvies mag dan nu geregeld zijn, maar een actueel reisadvies voor deur tot deur binnen Nederland is nog niet mogelijk. Zo toont de reisplanner van 9292 alleen statische reisinformatie. 

NS International planner toont ook in België kleine vertragingen van minder dan 5 minuten, terwijl Railtime dat niet doet.

De trein naar Düsseldorft heeft 2 minuten vertraging, waardoor de overstaptijd in Düsseldorf nog maar 7 minuten bedraagt. Te kort, denkt de internationale reisplanner.

De ICE Frankfurt – Amsterdam heeft één uur vertraging. De planner geeft als oplossing een latere trein uit Frankfurt en een overstap in Keulen op de vertraagde trein naar Amsterdam. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *