fbpx

Invoering OV-studentenchipkaart niet vlekkeloos

04 jan 2010 7:39

Ieder jaar kunnen studenten in december hun nieuwe ov-studentenkaart ophalen voor het nieuwe jaar. Vanaf 2010 is de papieren ov-studentenkaart echter vervangen door een ov-chipkaart. Pas in de loop van januari kunnen studenten de kaart opwaarderen. De oude ov-studentenkaart wordt door NS tot 1 februari als geldig vervoersbewijs gezien.

Studentenvakbond Lsvb raadt studenten dan ook aan om de oude kaart nog niet weg te gooien. Voorzitter van de LSVb Gerard Oosterwijk: "Het is vervelend dat het allemaal zo onduidelijk is, maar voorop staat dat iedere student kan reizen. Neem je oude OV mee en zorg dat je de OV-chipkaart voor 1 februari hebt opgeladen."

Meer dan 97 procent van de studenten heeft de kaart al ontvangen. Van 1 tot 13 januari kunnen alle studenten met achternamen beginnend met de letter A tot en met G de kaart opladen, van 13 tot 22 januari de studenten met achternamen beginnend met de letter H tot en met O en van 22 tot 31 januari de studenten met achternamen beginnend met de letter P tot en met Z.

In een aantal regio´s, bijvoorbeeld in Limburg maar ook in het Noorden van het land is er nog een probleem: bussen zijn daar nog niet uitgerust met OV-chipkaart apparatuur. Bij Veolia in Limburg kunnen studenten gewoon hun OV-chipkaart bij controle laten zien. De chauffeurs kunnen weliswaar niet controleren of het een week- of weekendkaart is en of de kaart niet verlopen is, maar de vervoerder heeft momenteel geen andere optie. Het bedrijf heeft mobiele kaartlezers besteld voor een aantal controleurs.

Overigens verloopt de eerste werkdag van het nieuwe jaar zonder problemen. Dat komt doordat veel reizigers nu nog met hun oude kaart kunnen reizen of met een niet geactiveerde kaart. Het Lsvb meldt dat nog zo´n 18.000 helemaal geen OV-chipkaart heeft. Op maandagmorgen hadden in totaal 40.000 studenten hun kaart al wel geactiveerd. De overige 600.000 studenten moeten later deze maand hun kaart nog activeren.