fbpx

Kabinet kiest voor spoorbeveiliging ERTMS

Het Nederlandse spoor wordt op termijn uitgerust met het European Rail Traffic Management System (ERTMS). Omdat landelijke invoering waarschijnlijk zeker tien jaar duurt, kiest het kabinet ook voor extra investeringen in het huidige systeem. Dat heeft het kabinet vrijdag bekend gemaakt.

Rood licht 
Met het huidige verouderde systeeem worden treinen die door rood licht rijden alleen stilgezet als ze harder dan 40 kilometer per uur rijden en niet reageren. ERTMS grijpt ook in als een machinist met lagere snelheden door rood sein rijdt, of verkeert reageert op het rode sein. Bijkomend voordeel is dat de capaciteit van het spoor wordt vergroot, omdat door het systeem treinen dichter op elkaar kunnen rijden. Onder meer de hogesnelheidslijn en de Betuweroute zijn al uitgerust met het systeem. Ook de nieuwe Hanzelijn wordt uitgerust met ERTMS.

Korte termijn
De landelijke invoering van het systeem neemt waarschijnlijk minstens tien jaar in beslag. Om de veiligheid van het spoor op de korte termijn te verbeteren, wordt extra geïnvesteerd het huidige beveiligingssysteem ATB-Vv. In april konden bij Amsterdam nog twee treinen op elkaar botsen omdat een sein was uitgerust met een verouderde ATB-versie, die niet ingrijpt bij snelheden lager dan 40 kilometer per uur.

Aanbevelingen
Met het besluit om het spoor uit te rusten met ERTMS voert demissionair minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) een van de aanbevelingen van de commissie-Kuiken uit, die onderzoek deed naar het spoorbeleid. Kuiken velde een kritisch oordeel: het ontbreekt aan regie en visie op het spoor. De strategie is veel te veel gericht op de korte termijn, wat een risico inhoudt voor de kwaliteit van het spoorstelsel. In het verleden pleitte Pieter van Vollenhove als voorzitter van de onderzoeksraad voor een veiligheid ook al meerdere keren voor een veiliger systeem.

Treinongeluk Amsterdam
De discussie over het beveiligingsysteem werd weer actueel nadat op 21 april twee treinen bij Amsterdam op elkaar botsten. Zo´n honderd mensen raakten gewond, één vrouw overleed aan haar verwondingen. FNV dreigde vervolgens met acties als het kabinet geen maatregelen zou nemen om de veiligheid te vergroten.

KNV
Koninklijk Nederlands Vervoer laat in een reactie weten blij te zijn met het besluit om het spoor uit te rusten met ERTMS. De gekozen aanpak zorgt voor meer veiligheid op de korte termijn en leidt tot een efficiënter systeem op de lange termijn, aldus KNV.