fbpx

Keolis kocht helft van Syntus voor 1 euro

07 aug 2013 13:00

Keolis heeft vorig jaar augustus 1 euro aan NS betaald voor de overname van de helft van de aandelen van Syntus. NS waardeerde het eigen aandeel in Syntus tot de verkoop op 11 miljoen euro en leed dus 11 miljoen verlies op de transactie. Dat meldt OV-Magazine in een nieuwsbrief op basis van de jaarverslagen van de twee bedrijven.

Ook woordvoerders van de beide bedrijven bevestigen de deal tegenover OV-Magazine. Twee maanden voordat NS zijn deel aan Keolis verkocht, stak het Nederlandse spoorbedrijf nog miljoenen in Syntus om te voorkomen dat het regionale vervoerbedrijf failliet zou gaan. In 2011 leed Syntus 5 miljoen euro verlies, vorig jaar ruim 10 miljoen, op een omzet van een kleine 100 miljoen euro. In juni 2012 dreigden acute betalingsproblemen en moesten de aandeelhouders bijspringen.

Hoeveel geld er in Syntus is gestoken, willen Keolis en NS niet zeggen. Evenmin willen ze commentaar geven op de vraag of NS op een andere wijze is gecompenseerd, voorafgaande aan de overdracht van aandelen tegen een symbolische prijs. NS-woordvoerder Eric Trinthamer wil wel een toelichting geven op het waarom van de kapitaalinjectie en de verkoop. “De kapitaalinjectie was nodig om Syntus te redden. Van een faillissement waren veel mensen de dupe geworden. Dat wilden we voorkomen. We hebben ons aandeel verkocht aan Keolis omdat Syntus niet echt bij onze core business past en beter af is met één aandeelhouder.”

Syntus zit inmiddels midden in een herstelplan dat het bedrijf weer in de zwarte cijfers moet helpen. Dat zou volgend jaar moeten gebeuren. De financiële problemen ontstonden omdat er te laag is ingeschreven bij de aanbestedingen van de concessies Veluwe, Midden-Overijssel en Twente, waar Syntus in december gaat rijden.

  • In nummer 4 van OV-Magazine dat op 22 augustus verschijnt, is een interview met Syntus-directeur Cees Anker opgenomen.