fbpx

Kilometer Kampioen: hoeveel kilometer kun jij maken op zaterdag 16 september?

29 jun 2023 12:30

Er komt eindelijk weer een nieuwe editie van de Kilometer Kampioen wedstrijd. Op zaterdag 16 september gaat Treinreiziger.nl op zoek naar de meest fanatieke treinreiziger van Nederland. Wie kan er binnen 24 uur zoveel mogelijk kilometers afleggen? De wedstrijd zal onderdeel zijn van de Raildagen, die dit jaar voor het eerst worden georganiseerd.

Veel enthousiasme

Voor het eerst sinds 2019 zullen treinliefhebbers de kans krijgen om hun passie voor spoorwegen, snelheid en strategie op de proef te stellen in de vierde editie van de Kilometer Kampioen. Sinds 2015 wordt de wedstrijd elke twee jaar georganiseerd, maar mede door corona was die er in 2021 niet.

Hoewel het evenement enkele jaren niet heeft plaatsgevonden, blijkt de interesse voor de wedstrijd onverminderd groot. Uit een enquête onder 200 oud-deelnemers en geïnteresseerden geeft 66% aan zeker te willen deelnemen, terwijl nog eens 30% nog twijfelt.

Alle leeftijden

De wedstrijd trekt traditiegetrouw deelnemers van alle leeftijden. Zo deden tijdens de laatste wedstrijd 27 deelnemers onder de 18 mee. Ook vier Belgen en drie Duitsers deden een poging om de meest fanatieke treinreiziger van Nederland te worden. De jongste deelnemer was 8 jaar, de oudste 77 jaar.

Editie 2023

De precieze regels voor de editie van 2023 zijn nog niet bekend. Treinreiziger.nl vraagt geïnteresseerden via deze enquête hun mening door te geven. Mede op basis van de eerdere enquête is het voornemen nu om weer een 24-uurseditie te organiseren. Wie op 16 september met de wedstrijd wil meedoen, zal zich vooraf moeten registreren. In de loop van juli zal dit mogelijk worden. Bij het registreren zal ook een treinticket worden aangeboden. Er zal plek zijn voor maximaal 150 deelnemers.

De Kilometer Kampioen 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door Railforum, NS en Arriva. Railforum, dat dit jaar voor het eerst de Raildagen organiseert, zal Treinreiziger.nl ondersteunen bij het organiseren van de wedstrijd. De Raildagen zullen op 15 en 16 september plaatsvinden, waarbij iedereen kan zien hoe boeiend de railsector is.

Nieuwsbrief Kilometer Kampioen ontvangen?


Terugblik op eerdere edities

Editie 2019

De editie van 2019 was een zeer spannende wedstrijd, die uiteindelijk gewonnen werd door Oscar van Oorschot. Hij wist gedurende 18 uur maar liefst 1413 unieke kilometers af te leggen. De wedstrijd liep zuur af voor Henrik van Hoef en Arnoud de Jong. Ze wisten volledig volgens schema 1415,5 kilometers af te leggen. Toch heeft de jury hen niet als winnaar aangewezen, omdat de laatste trein 2,5 minuut te laat was en daarmee de 18 uur werd overschreden. Ook Menno de Vries had pech. 16 uur lag hij precies op schema om 1423 kilometers te halen, maar om 0:20 uur miste hij zijn één na laatste aansluiting.

Editie 2017

Winnaar Koen Nijbroek in 2017

Koen Nijbroek won in 2017 de tweede editie van de Kilometer Kampioen. Hij wist maar liefst 1979 kilometer af te leggen binnen 24 uur. Jong en oud deden aan de wedstrijd mee. Zo leverde familie Kuiper zowel de jongste deelnemer (11) als de oudste (75). In de editie van 2017 mocht elk traject twee keer worden afgelegd.

Editie 2015

Bob Landman, winnaar van de editie 2015. Foto: Stefan Verkerk

In 2015 werd de Kilometer Kampioen voor het eerst georganiseerd, toen vanwege het tienjarig bestaan van Treinreiziger.nl, en als eenmalig evenement. Tijdens deze editie mocht elk traject slechts één keer worden afgelegd. Bob Landman wist met 1593 kilometer de eerste editie te winnen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
26 Reacties
Oudste
Nieuwste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Chris
10 maanden geleden

Ik ga in overweging nemen me aan te melden. Niet alleen omdat ik in de politiek zit en op die manier een signaal wil afgeven, maar vooral omdat je met het OV vaak op hele mooie plekken komt, soms ongepland (en da’s lang niet altijd verkeerd). Een aantal jaar geleden maakte ik voor Instagram – op een dag dat je gratis kon reizen met het boekenweekgeschenk – De Boekenweekgeschenktour. Toen heb ik in weet ik hoeveel uur een plaats of 10, 11 afgelegd, kris-kras door Nederland. Mooi was dat!

Baardstaart
10 maanden geleden

Leuk initiatief, maar ik ben zelf niet zo uit op publiciteit, dus ik laat het voorbij gaan. Zeker omdat ik zelf al een vrij opvallende verschijning ben. Of ik ga een dag vrij nemen en naar spoorprojecten kijken of ik ga zaterdag – voor mij een gewone werkdag – werken. Ik lees er wel rond die tijd meer over de spoordagen en hopelijk dan met een ouderwetse massieve spoorpunt bij de ouderwetse spoorweg restauratie. Zeker een mooie gelegenheid om er op uit te trekken.

Arjen H
10 maanden geleden

De vorige editie was prima georganiseerd! Zelf helaas deze dag in het buitenland. Iedereen veel puzzel en reisplezier.

Martin
10 maanden geleden

Top! Alleen jammer dat je als vaste treinreiziger tegenwoordig heel wat minder kilometers maakt dan je zou willen (althans minder snel). Vanochtend rond Amsterdam weer bal. Stroomstoring, brug defect, geen personeel – noem maar op. Trein van 08:14 uit Alkmaar genomen, op Amsterdam Sloterdijk (waar mijn werk is) aangekomen om 11:50. Dat slaat toch nergens meer op? Ik heb helaas te slechte ogen voor een rijbewijs.

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  Martin

Merk dit zelf ook. Vroeger maak ik 2 a 3 grote treinreizen in de week, maar nu zie soms ik wekenlang geen trein van binnen, ook niet van mijn regiovervoerder. En al die grote storingen heb je ook weinig zin om met de trein een dagje weg te gaan. En busvervoer bij werkzaamheden was vroeger zeer royaal, maar nu ook een stuk minder. Ook ik mag niet rijden, omdat ik geen diepte zie en ik de gegevens van het verkeer niet afdoende kan verwerken.

Frank
10 maanden geleden

Ben benieuwd hoe ze dit organiseren binnen Nederland. Zou Mooi zijn als je een station maar een keer aan mag doen .

Dennis
10 maanden geleden

Is het wel handig om dat gelijk te houden met de Nederlandse Raildagen? Denk dat velen de voorkeur zullen geven aan open dagen bij spoorbedrijven dan.

Baardstaart
10 maanden geleden
Antwoord aan  Dennis

Precies. Ook wil ik zelf om publiciteitsredenen niet meedoen is zeker een gelegenheid om bij spoorbedrijven binnen te kijken ook iets wat ik zou prefereren boven het meedoen aan zo een wedstrijd als niet publiciteitsschuw ben.

G. van der Zwaag
10 maanden geleden

Ja het kinderboek waar de naam vandaan komt had het ook: elk station maar één keer zien, behalve het eerste natuurlijk.. Maak je minder kms maar het is wel echt zoals de schrijver AD Hildebrand het destijds beschreef.

Gerrit Jan van Kuijeren
10 maanden geleden

Hildebrand
Succes!!!!

Paul Kuioer
10 maanden geleden

Die oudste deelnemer was ik en nu doe ik weer graag mee!

Caspar
10 maanden geleden

Een 12 uurs editie zou ook fijn zijn, dat combineert iets makkelijker met een gezin

Henk
10 maanden geleden

Ik hoop op een tussenmodel, 16-18 uur.
Anders zie ik het weer gebeuren (als in 2017) dat de nachttrein voornamelijk vol zit met mensen met dezelfde shirts, waardoor dat nauwelijks beslissend is.

Overigens, het online tooltje om kilometers uit te kunnen rekenen is sinds een paar dagen offline.

N.
10 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

https://nanderv.github.io/trainkms/trains.html
^ Verschrikkelijk lelijke tool, maar hier een linkje voor een alternatief.
In twee uur tijd in elkaar gezet op basis van de data die ik hier nog had liggen van vier jaar geleden, maar het zou alle binnenlandse stations moeten hebben.

N.
10 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Hij geeft de afstanden trouwens in hectometers :).

N.
10 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Oh, en mocht je hem willen gebruiken zonder internet, gewoon even de webpagina opslaan (CTRL-s in de browser). Hij heeft geen internet nodig, alles staat in de pagina 🙂

Henk
10 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Klasse! Dankjewel.

N.
10 maanden geleden
Antwoord aan  Henk

Wel nog mét Geerdijk en zónder Eemshaven. Ik zal vanavond wel even kijken of ik dat kan fixen :).

Manu
10 maanden geleden
Antwoord aan  N.

Prachtige tool! Bedankt hiervoor!

Sappemeer Oost, Leeuwarden achter de Hoven en Heerlen de Kissel staan er trouwens ook nog in 😉

N.
10 maanden geleden
Antwoord aan  Manu

Scherp!
Die stations zouden weg moeten zijn, net als Geerdijk, en Eemshaven zou moeten zijn toegevoegd. Eemshaven-Roodeschool is 7.1 km. Hoe wikipedia erbij komt dat het 10 km is heb ik geen idee van, dat is gewoon niet goed :).

@Hildebrand, ik heb ook de afstand Uithuizermeenden -> Roodeschool geupdatet, dat is 3.1km, niet zoals in eerdere info gestaan heeft: 2.9km. Bron: zowel google maps (heel precies nagemeten) als wikipedia, als ook stationsweb.

Treinfan
10 maanden geleden
Antwoord aan  N.

@N.: Het zou leuk zijn om de tool duidelijker naar kilometers te maken, toch? Waarom naar hectoliter? Maak het wat makkelijker is mijn tip. Voor de rest vind ik het geweldig dat er weer een tool is.

Alleen schrok ik van de grote afstand tussen 2 statioss zoals van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Sloterdijk in 3 getallen in plaats van 1. Kun / wil je dat aanpassen in kilometers?

@Hildebrand van Kuijeren: Wanneer kunnen geïnteresseerden meer informatie verwachten over de regels voor Kilometer Kampioen 2023?

Mister Ed
10 maanden geleden

Kampioen zitvlees verzamelen en tussen door vette hamburgers en sla en milkshakes verorberen om kilometers lang spoorbielzen te kunnen tellen, ieder z’n ding veel plezier voor de eeuwige winnaar of winnares, want doen er behalve mannen ook vrouwen aan mee ?

Bram
10 maanden geleden

Super leuk idee wederom! Echter weet ik niet of het heel handig is om dit samen met de raildagen te organiseren. Maar zo hou je altijd wel wat. Het idee is in ieder geval weer super 🙂