fbpx

Klassieke papieren treinkaartje verdwijnt eerste kwartaal 2014

Het papieren treinkaartje gaat volgens de huidige planning in het eerste kwartaal van 2014 verdwijnen. Wanneer precies is nog niet bekend.

Aanvankelijk zou het papieren treinkaartje al veel eerder worden afgeschaft, maar het OV-chipkaartsysteem was nog niet ingevoerd genoeg om over te kunnen stappen.

Jaarkaart
Inmiddels kunnen ook Jaar(traject)kaarthouders met hun chipkaart door de poorten heen en het wordt voor reizigers met een abonnement ook nog mogelijk om buiten hun abonnementstraject te reizen op saldo. Deze functionaliteit wordt momenteel door een groep reizigers getest.

Korting
Het laatste probleem dat de afschaffing van het papieren kaartje verhinderde, was het feit dat de kortingen tussen NS en de overige vervoerders niet goed werden berekend. Daardoor verviel de langeafstandskorting. Er is nu overeenstemming bereikt tussen NS en de regionale vervoerders over de verdeling van de gelden. Het nieuwe systeem moet alleen nog technisch geregeld worden. De lange afstandskorting kan overigens wel lager uitvallen als nu het geval is. Regionale overheden beslissen namelijk over de korting voor regionale trajecten. 

Reizen zonder OV-chipkaart
Het verdwijnen van het klassieke papieren treinkaartje zorgt er niet voor dat reizigers zonder OV-chipkaart niet meer met de trein kunnen zonder zo´n chipkaart aan te schaffen. Net zoals voor bijvoorbeeld het Amsterdamse stadsvervoer, komt er vanaf de afschaffing van het klassieke kaartje een wegwerp-chipkaart uit de kaartautomaat vallen. Dat komt er alleen voor reizigers zonder kortingskaart. Een wegwerpchipkaart zal iets duurder worden dan het papieren treinkaartje. Hoeveel is onduidelijk.