fbpx

Komende weken overwegcampagne ProRail

31 aug 2010 17:58

ProRail geeft de komende weken voorlichting aan scholieren bij overwegen. Het Gelderse Ede heeft daarmee de primeur. Nu de scholen weer beginnen wil de spoorbeheerder benadrukken dat het levensgevaarlijk is om over te steken wanneer het licht op rood staat, bellen rinkelen of als de spoorbomen gesloten zijn.

Buitengewoon opsporingsambtenaren van ProRail (BOA’s) spreken scholieren aan op hun gedrag en delen markeerstiften uit met de slogan “Wil je blijven leven, wacht dan even!’. Komende dinsdagmorgen start de actie bij de overweg aan de Kerkweg in Ede. In huis-aan-huisbladen plaats ProRail advertenties, waarin de spoorbeheerder ouders oproept om hun kinderen nog eens op risico’s van onveilig gedrag op en rond het spoor te wijzen.

Doorstroming

Techniek om overwegen te beveiligen is essentieel. Maar veilig gedrag van weggebruikers is minstens zo belangrijk. Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) handhaven daarom en via educatie en communicatie richt ProRail zich op gedragsbeïnvloeding bij overwegen. Voor het basis- en voortgezet onderwijs heeft Prorail gratis lespakketten ontwikkeld en geeft de spoorbeheerder gastlessen op scholen.

Elk jaar weer vinden er ongelukken plaats op overwegen, regelmatig met fatale afloop. Vorig jaar waren er op overwegen in Nederland 13 slachtoffers als gevolg van een aanrijding met een trein. Tot op heden zijn er 5 dodelijke ongevallen geweest in 2010. In Noord-Oost Nederland, waar Gelderland onder valt, worden maandelijks 100 tot 200 bekeuringen uitgedeeld en zijn er tientallen meldingen van illegale overwegpassages.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *