fbpx

Locomotieven 1200 serie vieren 60 jarig bestaan

13 nov 2011 11:24

Treinspotters uit het hele land kwamen zaterdag naar Amersfoort voor acht oude locomotieven van het type 1200. Op 31 oktober 1951 werd de eerste loc van dit type afgeleverd aan de Nederlandse Spoorwegen. Nog altijd zijn drie locomotieven van de 1200 serie actief.

Na de Tweede Wereldoorlog ontstond er al snel behoefte aan meer elektrische locomotieven. Dat resulteerde in eerste instantie in een bestelling van 60 locomotieven van het type 1100, maar al snel volgde een nieuwe bestelling van 25 locomotieven van het type 1200. Deze locomotieven zijn van een Amerikaans ontwerp van Baldwin/Westinghouse, maar werden grotendeels in Nederland gefabriceerd. 

Bij de Nederlandse Spoorwegen deden de locomotieven dienst tot en met 1998, waarna NS besloot de locomotieven te slopen. Tot ergenis van goederenvervoerder ACTS, die daarop naar de rechter stapte. Die oordeelde dat NS misbruik maakte van haar machtspositie, waarop de sloop werd gestopt en ACTS 5 locomotieven wist te bemachtigen. In totaal zijn er nu nog acht locomotieven gered. Deze acht locomotieven waren zaterdag allen te zien in Amersfoort.

De reünie werd geoorganiseerd door de Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en Tramwegwezen (NVBS), die eveneens dit jaar een jubilieum vierde. De vereniging bestaat al 80 jaar. Eén van de nu nog actieve 1200 loc´s is voorzien met het logo van de vereniging.

Van de acht locomotieven staan er nog altijd drie sporadisch actief. Niet meer voor de ACTS, maar voor Euro-Express Treincharter (EETC). EETC verzorgt de autoslaaptreinen en de alpenexpress. De overige 5 loc´s zijn bewaard gebleven als museumloc´s.

Foto´s: archief / bron: enkelspoor.nl