fbpx
Foto: archief van een bewaakte overgang

Mansveld wil minder onbeveiligde overgangen

27 nov 2014 21:00

Het aantal openbare onbeveiligde spoorwegovergangen moet verder worden teruggedrongen. Daarvan zijn er op dit moment 89 in ons land, zei staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer.

ProRail moet begin 2015 een voorstel opleveren voor de aanpak van deze overwegen. Het beveiligen van deze openbare onbeveiligde overwegen is te duur. Het zou volgens de bewindsvrouw tussen de 60 en 70 miljoen euro gaan kosten.

De staatssecretaris wil op aandringen van VVD en PvdA wel kijken naar ´innovatieve´ oplossingen om deze overwegen te beveiligen. Het gaat dan bijvoorbeeld om apps die aangeven of er een trein aankomt of om het ophangen van een camera.

Naast deze 89 zijn er nog 325 onbeveiligde spoorovergangen voor reizigersvervoer op particulier terrein. Van die laatste maken vaak recreanten gebruik. Organisaties van wandelaars, fietsers en ruiters sloegen woensdag alarm over het verdwijnen van onbewaakte spoorwegovergangen. Daardoor verdwijnen volgens hen belangrijke verbindingen. Mansveld zegt niet de indruk te hebben dat "te pas en te onpas´´ overwegen worden gesloten.

De komende jaren maken kabinet, gemeenten en provincies in totaal 400 miljoen euro vrij voor verbetering van beveiligde spoorovergangen. Ons land telt in totaal ruim 2500 spoorwegovergangen.

(c) ANP