fbpx

Meer loon in nieuwe cao streekvervoer

23 mei 2014 12:59

tag

Er is een akkoord bereikt over de cao voor het openbaar vervoer. De cao geldt voor dertienduizend mensen in het streekvervoer en bij het ov in Utrecht. Ook is er een akkoord voor de stadsvervoerders RET (Rotterdam) en GVB (Amsterdam).

CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten hebben samen met werkgeversorganisatie VWOV een tweejarige cao afgesloten voor de 13.000 mensen die werkzaam zijn in het openbaar vervoer. Het moeizaam bereikte onderhandelingsresultaat bevat een werkgelegenheidsgarantie, een vierdaagse werkweek voor 60-plussers, een doorlopend sociaal plan bij concessiewisselingen en aanvaardbare loonstijgingen.

Er is ook een akkoord bereikt bij het GVB, daardoor zijn dreigende acties van de baan. Eric Vermeulen, onderhandelaar Abvakabo FNV: “Wij zijn blij dat we geen actie hoeven te voeren en de medewerkers van GVB de reizigers op de gebruikelijke goede wijze kunnen vervoeren. En blij omdat we goede afspraken hebben gemaakt voor meer koopkracht voor alle medewerkers, wat een loonstijging voor de laagste salarisschaal kan betekenen van ruim drie procent.”

Ook algemeen directeur Tom Middelkoop van het GVB is tevreden met het akkoord: “Dit akkoord komt zowel onze medewerkers als de reiziger ten goede. De uitdaging voor de toekomst van het openbaar vervoer in Amsterdam wordt gezamenlijk gevoeld.”

De vakbonden hebben eveneens een akkoord bereikt bij de Rotterdamse stadsvervoerder RET. Daar krijgen medewerkers een structurele salarisverhoging van 1,3 procent. Dat is meer dan in Amsterdam. Daarnaast ontvangen zij als blijk van dank voor hun bijdrage aan de hoge RET-score in de OV-klantbarometer een eenmalige bonus van 300 euro bruto.

Ook de eindejaarsuitkering groeit, zoals vorig jaar al afgesproken, in twee stappen van 0,7 procent naar een volledige dertiende maand in 2015. Directeur Pedro Peters van de RET is tevreden over het bereikte akkoord: “Mooi dat we in tijden van recessie onze medewerkers een compensatie voor gestegen kosten van levensonderhoud kunnen bieden. Daarnaast ben ik trots op de prestaties die alle RET-collega’s hebben geleverd. Die bonus hebben ze dus dubbel en dwars zelf verdiend!”

Alles bij elkaar betekent de nieuwe cao voor de laagste schalen bij de RET een loonsverhoging van bijna drie procent, rekent Abvakabo FNV voor. De structurele loonsverhoging voor de Amsterdamse medewerkers is 0,6 procent. Daarnaast krijgt iedereen er vijftig euro bruto per maand extra bij.