fbpx

Meer overlast door bedelaars in treinen

08 jun 2016 19:19

 Zwervers, muzikanten en bedelaars hebben vorig jaar voor veel meer overlast in de trein gezorgd. Het aantal geregistreerde incidenten steeg met 56 procent tot bijna 2000. Op stations nam de overlast met 18 procent toe.

Dat blijkt uit cijfers die staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) woensdag naar de Kamer heeft gestuurd. Verder is het opvallend dat op stations de gevallen van diefstal en zakkenrollerij (plus 19 procent) en vandalisme (plus 20 procent) stegen. Het feit dat er meer politie en bewaking rondloopt op stations leidt er mogelijk ook toe dat er meer incidenten worden geregistreerd.

De cijfers komen uit een eerste onderzoek naar de resultaten van de acht maatregelen die in maart vorig jaar zijn genomen om de sociale veiligheid op treinen te verbeteren. Die werden genomen na de zware mishandeling van een conductrice. Fysiek geweld in treinen nam vorig jaar met 23 procent af tot 254 incidenten. Het aantal zwartrijders lijkt af te nemen, aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers kan nog niet worden geconcludeerd dat de maatregelen werken, omdat ze nog niet allemaal zijn ingevoerd. Zo neemt het plaatsen van camera´s en toegangspoortjes veel tijd in beslag.

Kabinet, NS, ProRail en vakbonden spraken vorig voorjaar onder meer af om op de twintig grootste stations een ´stationsagent´ te plaatsen, meer camera´s te plaatsen, versneld toegangspoortjes te sluiten en meer personeel op risicotreinen te zetten om agressie tegen te gaan.

(c) ANP