fbpx

Meer treinen in Groningen en Friesland

08 nov 2010 12:39

Arriva laat met ingang van 13 december extra treinen rijden in Groningen en Friesland. ´s Avonds en op zondag komen er extra sneltreinen tussen Groningen en Leeuwarden. Tussen Groningen en Zuidhorn komen er enkele spitstreinen. Daarnaast komen er extra treinen tussen Groningen en Roodeschool. Veendam wordt per 1 mei 2011 aangesloten op het spoorwegnet.

De nieuwe dienstregeling van Arriva geeft reizigers in Noord-Nederland nieuwe verbindingen. De extra treinen in de dienstregeling, welke per 13 december 2010 ingaat, worden mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Overzicht van de wijzigingen:

  • Sneltreinen Groningen – Leeuwarden gaan ook rijden in de avonduren en op zondag.
  • Tussen Groningen en Zuidhorn komen er in de ochtendspits 3 extra treinen.
  • Tussen Groningen en Roodeschool van maandag tot en met zaterdag ieder half uur een trein.
  • Tussen Leeuwarden en Sneek 3 treinen per uur, in plaats van 2. (Deze verbetering staat los van de subsidie van verkeer en waterstaat)*.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat stelt voor de extra treinen een subsidie van bijna 5 miljoen euro beschikbaar. De subsidiebijdrage geldt voor een periode van twee jaar. Daarna kijken de provincies samen met Arriva of de uitbreidingen gezorgd hebben voor een groei van het aantal reizigerskilometers en wordt een besluit genomen of de extra diensten worden voortgezet.

* Deze wijziging is een aantal jaar geleden aangekondigd. Aanvankelijk voor 2009, maar is toen een jaar uitgesteld.