fbpx

Met de trein en kinderen naar het buitenland

Kinderen kunnen in de meeste landen gratis of tegen een sterk gereduceerde vergoeding in de trein meereizen. Een overzicht van de kinderregelingen in diverse landen. Reizigers vanuit het Nederland naar het buitenland kunnen bij NS International een treinticket boeken, ook voor de meereizende kinderen.

Kinderen in de trein in Nederland

 • Kinderen tot en met 3 jaar reizen gratis met de trein
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen met een railrunner. Een Railrunner kost € 2,50. Kinderen betalen geen toeslag in de Intercity Direct.
 • Kinderen van 4 t/m 11 jaar reizen zelfs gratis als ze een persoonlijke ov-chipkaart hebben met KidsVrij. De persoonlijke ov-chipkaart kost € 7,50 en is 5 jaar geldig. Kids Vrij is praktisch gratis (1 cent per jaar). Met het Kids Vrij abonnement moet het kind reizen onder begeleiding van een volwassene (of kind van ouder dan 12 jaar). Zie ook de pagina: Kinderen met de trein: Kids Vrij & Railrunner.
 • Jongeren van 13 t/m 18 jaar kunnen voordelig reizen met een speciale NS Jongeren Dagkaart.

Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Denemarken

Met kinderen naar Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk of Denemarken? Dan is er goed nieuws. Meereizende kinderen van 6 tot en met 14 jaar reizen gratis mee met hun ouder(s) of grootouder(s). Per volwassene kunnen zij maximaal 5 kinderen meenemen. Wel dienen de kinderen bij het boeken te worden aangemeld. Concreet komt dit er op neer: vul bij de eerste stap bij NS International in dat er ook een kind meereist.

Zitplek reserveren voor kinderen

Een gegarandeerde zitplek is niet bij de ticketprijs inbegrepen. Indien gewenst kan er een zitplek worden gereserveerd. Dit kost bij NS International 4 euro per persoon en per trein. Bij B-Europe wordt er zelfs 6 euro per persoon en per trein gerekend. Deutsche Bahn rekent per persoon en per enkele reis 4,50 euro. Voor families zijn er gereduceerde tarieven.

In de Duitse treinen, inclusief de trein Amsterdam – Berlijn, zijn er vaak speciale coupes voor families en voor gezinnen met jonge kinderen. Reserveren voor deze coupes wordt sterk aangeraden. Bij NS International is het vaak niet mogelijk een specifieke zitplek te kiezen, bij Deutsche Bahn wel.

Zwitserse treinen hebben soms zelfs een heel familierijtuig. Reserveren hiervoor is niet nodig (en vaak zelfs niet mogelijk). In de familierijtuigen is er ruimte voor vermaak. Zo is er zelfs een kleine glijbaan aanwezig!

Nachttrein & Kinderen

Kinderen kunnen in de nachttrein mee en betalen alleen de toeslag (Aufpreis).  Kinderen die reizen zonder ouders of volwassene reizen doorgaands met 50% korting.

België en Frankrijk

In België (NMBS) reizen kinderen onder begeleiding van volwassenen tot en met 11 jaar gratis. Zij hebben geen treinkaartje nodig. Eén volwassene kan maximaal 4 kinderen meenemen. Bij de Franse Spoorwegen (SNCF) reizen kinderen niet gratis, maar wel met korting, oplopend tot 50%.

Thalys en Eurostar

Thalys en Eurostar heeft voor kinderen een speciaal Kids tarief. In de Thalys reizen kinderen onderbegeleiding met het tarief Kids & Co (kinderen tot en met 11 jaar). In de regel is het Thalys Kids tarief beschikbaar voor 15 euro. Kinderen jonger dan vier reizen gratis, maar hebben geen recht op een zitplek.

Online treintickets boeken? Kijk op NS International

Openingsfoto: SBB

4 gedachten aan “Met de trein en kinderen naar het buitenland”

 1. Jeroen schreef:

  Reizen naar het buitenland wordt ontmoedigd en Treinreiziger.nl trekt zich er niets van aan. Boek niet! Blijf thuis!

 2. Anoniem schreef:

  Waar slaat dit op dit moment in hemelsnaam op?

  1. Gerben Vos schreef:

   Dit is lang houdbare informatie. Nu heb je er inderdaad weinig aan (tenzij je een essentiële reis moet maken), maar over een aantal maanden is dit gewoon een nuttige pagina voor de zoekmachines en om naar te verwijzen.

   1. admin schreef:

    Inderdaad. Het is een update van een oud artikel. Die informatie was sterk verouderd/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *