fbpx
Foto: (c) Richard Latten, trein door Denemarken

Met de trein naar Oslo: drie routes om Noorwegen te bereiken

24 nov 2023 23:13

Wil je met de trein naar Oslo? Dat is mogelijk. Vanaf Oslo kun je vervolgens prachtige treinreizen maken over de Bergen spoorlijn, of richting het hoge Noorden. Oslo ligt niet naast de deur. Toch is het prima mogelijk om er per trein te komen. Maar je moet geen haast hebben. Hier bespreken we drie mogelijke routes om Oslo per trein (en boot) te bereiken.

Optie 1: Via Kopenhagen (volledig per trein)

Als je de voorkeur geeft aan een avontuurlijke reis en de tijd hebt om onderweg te genieten van verschillende steden, dan is de route via Kopenhagen wellicht iets voor jou. Deze route begint met de treinreis vanuit Nederland naar Hamburg via Osnabrück. In Nederland stap je in de trein naar Berlijn, deze stopt in Osnabrück. Hier heb je aansluiting op de trein naar Hamburg. Vanuit Hamburg rijden er directe treinen naar de Deense hoofdstad, Kopenhagen. Wat ons betreft is Kopenhagen de maximale afstand die je op een dag kunt afleggen. De totale reistijd van Amsterdam naar Kopenhagen bedraagt ongeveer 11 uur, dus plan je overstap in Hamburg ruim.

Vanuit Kopenhagen reis je de volgende dag met slechts één overstap in Göteborg naar Oslo. De totale reistijd vanaf Kopenhagen naar Oslo is ongeveer 8,5 uur. Bij deze optie zit je dus twee volle dagen in de trein. Maar je kunt natuurlijk ook iets langer in Kopenhagen blijven, zodat je ook Kopenhagen kunt bewonderen.

Per trein door Denemarken

Optie 2: Via Kiel (boot + trein)

Wil je geen twee volle dagen in de trein zitten? Dan kun je ook deels per trein naar Oslo reizen. Dat is wat ons betreft de meest ontspannen en comfortabele manier. Je reist dan vanuit Nederland per trein naar Kiel. Dat is niet ingewikkeld. Vanuit verschillende plaatsen in Nederland gaat er een directe trein naar Osnabrück (en vervolgens door naar Berlijn). Vanaf Osnabrück zijn er directe treinen naar Kiel. Als snelheid belangrijk voor je is, kun je ook kiezen voor een extra overstap in Hamburg. Vanuit Amsterdam ben je ongeveer 6,5 uur tot 7,5 uur onderweg naar Kiel.

Eenmaal in Kiel aangekomen, raden we aan om een nachtje te verblijven voordat je de volgende dag de boot naar Oslo neemt. Dan ben je altijd op tijd. De boot, verzorgd door Color Line, vertrekt om 14:00 uur en biedt een comfortabele overnachtingsmogelijkheid. Je wordt wakker met een prachtig uitzicht bij de Noorse fjorden en bent klaar om Oslo te verkennen zodra je aankomt.

Foto: Color Line

Optie 3: Via Kiel en Göteborg (boot + trein)

Een vergelijkbare route met een twist is de optie via Kiel en Göteborg. In plaats van rechtstreeks de boot naar Oslo te nemen, vaar je nu met Stena Line naar Göteborg nemen. Deze optie kan goedkoper zijn dan de directe boot naar Oslo.

Vanaf Göteborg kun je vervolgens gemakkelijk met de trein naar Oslo reizen. Treinen vertrekken hier ongeveer elke twee uur, en de reistijd naar Oslo bedraagt slechts 3,5 uur. Deze route biedt je de mogelijkheid om zowel Göteborg als Oslo te ervaren tijdens je reis naar Noorwegen.

Welke route je ook kiest, reizen per trein naar Oslo is een bijzondere manier om naar Noorwegen te reuzen. Vanuit Oslo kun je verschillende mooie treinreizen maken. Bijvoorbeeld met de trein naar Bergen (Bergsbanen) of met de trein naar Trondheim (Dovrebanen). Ook zijn er directe treinen naar Kristiansand en Stavanger.

Rondreis door Noorwegen of Scandinavië?

De trein is de ideale manier om een rondreis door Noorwegen te maken. Of door Scandinavië. Treinreiziger biedt via Treinrondreis.nl compleet verzorgde rondreizen aan. Treinen worden voor je gereserveerd, tickets geregeld, en uiteraard ook inclusief hotels met ontbijt. Je ontdekt de prachtige natuur van Scandinavië. Reis bijvoorbeeld naar Flam, en geniet van prachtig uitzicht tijdens een treinreis met de Bergensbanen en over de Flam-spoorlijn. Of je doorkruist de Poolcirkel en gaat naar de Lofoten, een prachtige groep eilanden in het Noorden van Noorwegen. Er is veel keus. Zie ook onze rubriek Treinreizen in Noorwegen.

Treinreis Oslo – Bergen

0 0 stemmen
Artikel waardering
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
David Nijenhuis
6 maanden geleden

Er is nog een optie: vanuit Hamburg (of Berlijn) met de nachttrein naar Stockholm. Deze kun je heel simpel via de site vna de Zweedse spoorwegen boeken. Let wel, het aanschaffen van een Interrail is hier een slimme keuze, je kunt als alleen-reiziger zomaar € 300-450 extra kwijt zijn als je naast een slaapwagon een reis erbij moet boeken. De kosten van een vierdaagse Interrail is na zo’n reis al helemaal terugverdiend (en je houdt er nog 3 reisdagen aan over ook!).

Leuk advies voor in de zomer: de Inlandsbanan van Mora naar Gällivare. Ga ook even langs Bodø, deze stad is komend jaar culturele-hoofdstad van Europa. Nu is het daar 23-23 uur van de dag donker, maar als je in de zomer gaat, dan is het haast de hele dag licht.

Anoniem
6 maanden geleden

Bedankt.
Misschien van de zomer 2024.