fbpx

Metrobestuurders letten niet goed op deuren

23 mrt 2009 14:35

(Novum) – Bestuurders van metro´s controleren voor vertrek nog steeds onvoldoende of de deuren wel dicht zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) naar naleving van de veiligheidsregels in de metro´s in Amsterdam en Rotterdam.

Gebrekkige controle vergroot de kans dat passagiers ingeklemd raken tussen de deuren en worden meegetrokken door het voertuig. Ook functioneert de deurbeveiliging van de metro´s niet in alle gevallen, wat eveneens bijdraagt aan het risico van beklemming.

In 2004 werd een reiziger enkele meters meegesleept over het perron omdat zijn jas klem zat tussen de deuren. Een jaar later werd een passagier die vastzat tussen de deuren van een sneltram meegesleurd over het perron. Uit vergelijkbare situaties op het spoor blijkt dat relatief veel treinreizigers zwaargewond raken door inklemming tussen de deuren, meldt de IVW.

De bestuurder van een metro moet bij het wegrijden drie keer kijken: voor het sluiten van de deuren, tijdens het sluiten van de deuren en bij het wegrijden. Uit het onderzoek blijkt dat 96,9 procent van de bestuurders kijkt voor het sluiten van de deuren, 93,8 procent kijkt tijdens het sluiten van de deuren en tijdens het wegrijden kijkt 65,6 procent van de bestuurders. In 93,3 procent van de gevallen werkt de deurbeveiliging en de kwaliteit van de camerabeelden die worden gebruikt bij het kijken is in 97,4 procent van de gevallen in orde.

In vergelijking met een vergelijkbare inspectie uit 2005 is de naleving weliswaar verbeterd -toen werd in de helft van de gevallen gekeken tijdens het wegrijden- maar nog steeds onvoldoende. De IVW wijst erop dat de vertrekprocedures bij de spoorwegen voor bijna honderd procent worden nageleefd. En het is juist van belang dat tijdens het laatste kijkmoment goed wordt opgelet, omdat dat het ´laatste vangnet is van mogelijke inklemincidenten´.

De vervoersbedrijven GVB en RET hebben van de IVW te horen gekregen het risico van ingeklemde passagiers nog verder te moeten verkleinen. De bedrijven hebben hiertoe inmiddels maatregelen genomen. De inspectie zal controleren of deze ook werken.