fbpx

Mogelijk extra tegenvaller door Fyra drama

03 apr 2014 20:02

De schade die de Staat lijdt door het debacle met de Fyra V250 kan fors hoger uitvallen dan wordt aangenomen. Dat blijkt uit een ´vertrouwelijk onderzoek´ dat het ministerie van Financiën heeft laten uitvoeren, schrijft RTL Z vandaag. De tegenvaller zou zomaar zo’n honderd miljoen euro hoger kunnen uitpakken.

De tegenvaller door het debacle met de hogesnelheidstrein is geraamd op 119 miljoen euro. De Nederlandse Spoorwegen draaien daar zelf voor op, zo is onder druk van de Tweede Kamer afgesproken. De vervoerder moet het bedrag ophoesten door efficiënter te gaan werken.

Het bedrag van 119 miljoen is echter gebaseerd op een reeks aannames. Daarom liet het ministerie het plan onderzoeken door externe deskundigen. Die zouden nu stellen dat het bedrag verder kan oplopen als het aantal verwachte reizigers dat gebruikmaakt van het het alternatief van de Fyra tegenvalt. In het slechtste geval komt de schadepost nog eens 98 miljoen euro hoger uit, meldt de zender op basis van de samenvatting van het rapport.

Het ministerie van Financiën wil geen toelichting geven op het vertrouwelijke onderzoek van de externe deskundigen. Ook NS zelf onthoudt zich van commentaar. Het verzelfstandigde spoorbedrijf is voor honderd procent eigendom van de Staat. (Novum)